A magyar befektetők tulajdonában álló erdélyi Kárásztelek Pezsgőpincészet által az idei, Londonban rendezett pezsgő-világbajnokságra benevezett négy tétel mindegyike jól szerepelt. Az eddigi legeredményesebb évet érték el: három aranyat és egy ezüstöt szereztek – juttatták el közleményükben.  

Újdonság a pincészet életében, hogy 

az idén a fehér pezsgőik mellett a rozé pezsgő is bekerült az aranyérmesek elitklubjába. 

Ötödik éve bizonyítanak a Carassia pezsgők a legrangosabb nemzetközi mezőnyben, a legszigorúbb minőségi standardok mellett lebonyolított világbajnokságon. A Carassia pezsgők idei kimagasló eredményei ismételten visszaigazolják, hogy a termőhely, a szilágysági dombság hűvös klímája, a „pezsgő” terroir, a kezdetektől pezsgőkészítésre tervezett ültetvény, a hosszú palackos érlelés, a minimális beavatkozás, a következetes minőségre törekvés és a folyamatos fejlődés a Carassia pezsgők eleganciájának, tisztaságnak alapja. 

Fotó: Melinda Nagy / Shutterstock

Az idei világbajnokságra beküldött tételek a mennyiségileg korlátozott, minőségileg kiemelkedő 2017-es évjárat alapboraiból készültek, a Carassia Rosé pedig a 2018-as sokat ígérő évjárat előfutára. A Carassia Rosé Brut a minden szempontból kiemelkedő 2018-as évjárat alapboraiból, 10 százalék vörösbor hozzáadásával került palackba második erjedésre. Elegáns gyümölcsösségét, komplexitását és hosszú lecsengését emelték ki a bírák. 

A két magnum tétel ismét bizonyította, hogy ez a palackméret, a lassú érlelés kiemeli a pezsgő eleganciáját és komplexitását, ugyanakkor szépen megőrzi frissességét, gyümölcsösségét. Ismételten aranyérmes lett a két pezsgőalapfajta házasításából készült Carassia Classic Brut Magnum – 60 százalék chardonnay, 40 százalék pinot noir –, testessége, komplexitása a hosszú palackos érlelésnek tudható be, kiemelkedő frissessége pedig a magnumhatás sajátossága. A 100 százalékban chardonnay-alapú Carassia Blanc de Blancs Magnum szintén hároméves palackos érlelést követően került degorzsálásra. Gazdag, érett élesztős aromáit és frissességét kiemelve aranyérmet ítéltek neki.  

A standard palackos Carassia Classic Brut – 60 százalék chardonnay, 40 százalék pinot noir házasítás – pedig ezüstérmet kapott. 

Tom Stevensont, a zsűri elnökét idézve: 

Az olyan izgalmas felfedezések, mint a japán, a román vagy az orosz minőségi habzóborok az egyik fontos oka a CSWWC létezésének. A másik pedig az, hogy követve a legelismertebb tételeket láthatjuk, hogy vajon átjutnak-e a vakteszten Gold, Best is Class vagy Trophies minősítéssel.

A világbajnokságon sikeresen szereplő pincészeteknek kívül a Kreinbacher és a Sauska Pincészet is jól szerepelt.

A városi fiatalok isszák a pezsgőt

Reneszánszát éli a pezsgőfogyasztás, a magyar piac viszont nem vezeti, hanem követi a globális trendet.

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint a városi fiatalok-középkorúak isszák leginkább a gyöngyöző nedűt.