Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megfontolásra ajánlja az emlékeztető oltás beadását a Moderna gyógyszercég Spikevax nevű koronavírus elleni vakcinájából minden 18 évesnél idősebb ember esetében.

Fotó: Vajda János / MTI

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség hétfői közleménye szerint a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a Spikevax harmadik adagja, amelyet 6-8 hónappal a második adag beadása után adtak, az antitestek szintjének növekedéséhez vezetett azoknál a felnőtteknél, akiknél az antitestek száma korábban csökkent. 

A jelenleg rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az emlékeztető oltás után fellépő mellékhatások hasonlók a második adag után észleltekhez. Az emlékeztető oltás az elsődleges oltásoknál alkalmazott adag feléből áll – közölték. 

A Spikevax emlékeztető oltására vonatkozó ajánlás a frissített termékinformációkban lesz elérhető – írták. 

Az uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcinájának használatát javasolta használatra, amit az Európai Bizottság engedélyezett. Az ügynökség emellett vizsgálja a Szputnyik V-t, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak vakcináját. 

Az EMA október közepén abbahagyta a CureVac német gyógyszercég vakcinájának folyamatos felülvizsgálatát (rolling review), miután a vállalat visszavonta a koronavírus ellen kifejlesztett CVnCoV nevű oltóanyagának ideiglenes forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét.