Azzal vádolják az amerikai haditengerészet (US navy) egyik mérnökét és annak feleségét, hogy nukleáris hadititkokat akart eladni más államok számára – írja a BBC.

A házaspár egy atommeghajtású tengeralattjáró adatait tervezte eladni, trükkös módon, mogyoróvajas szendvicsbe rejtve.

Fotó: EyePress via AFP

Jonathan Toebbe az amerikai haditengerészet nukleáris meghajtási programjában tevékenykedett, és nemzetbiztonsági engedéllyel rendelkezett, ami által érzékeny adatokhoz is hozzáfért.

Toebbe 2020 áprilisában felvette a kapcsolatot egy külföldi kormánnyal, amely számára korlátozott adatokat bocsátott, hozzátéve hogy további információkat tudnak tőle vásárolni. Ezt követően titkosított levelezésbe kezdett egy magánszeméllyel, akiről azt hitte, hogy a külföldi kormányt képviseli, ám az illető valójában FBI-ügynök volt.

Több hónapos levélváltást követően a felek megegyeztek, hogy a házaspár 100 ezer dollárért cserébe átadja a titkos információkat. Idén júniusban aztán a Toebbe-házaspár Nyugat-Virginiába utazott, hogy átadják az adatokat, mégpedig egy mogyoróvajas szendvicsbe csomagolt SD-kártyán.

Jonathan Toebbe ezt követően augusztusban újabb, még több titkos információt tartalmazó csomagot adott át az FBI-ügynöknek – ezúttal egy rágógumicsomagban.

Jonathan Toebbe-t és feleségét, Dianat szombaton tartóztatták le Nyugat -Virginiában.

A házaspár ellen vádat emeltek, kedden állnak bíróság elé.