Több mint 3 milliárd forintos támogatási többletet eredményez évente a kecskeméti Neumann János Egyetem számára az ITM-mel kötött finanszírozási megállapodás, amelyet 2021. szeptember 30-án írt alá Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke. A Magyar Állammal kötött szerződés értelmében 

a kecskeméti intézmény 21.2 milliárd forintos támogatásra számíthat 2026-ig.

Fotó: Neumann János Egyetem

A következő öt éves időszakban eddig soha nem látott mértékű, 21.2 milliárd forintnyi működési és fejlesztési pénz áll a kecskeméti felsőoktatás rendelkezésére a Neumann János Egyetem által összeállított program alapján. Az elfogadott finanszírozási szerződés – az eddigi állami támogatással szemben – négyszeres pénzügyi támogatást biztosít az NJE számára. A Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriuma és az egyetem akadémiai vezetése az állammal folytatott tárgyalásaiban az oktatási színvonal növelésére, valamint a gyakorlatorientált minőségi képzési infrastruktúra felépítésére helyezte a hangsúlyt, kiemelve az egyetem már létező és megkerülhetetlen piaci szerepét a hazai és regionális gazdasági színtéren.

Fotó:  Neumann János Egyetem

A felsőoktatás fokozatváltását célzó finanszírozási stratégia célja egy átlátható rendszer kialakítása melyben a teljesítményalapú ösztönző tényezők - úgynevezett indikátorok – határozzák meg a pénzügyi keretrendszer további alakulását, érdekeltté téve a támogatott intézményeket a minél sikeresebb, hazai és nemzetközi tekintetben is elismerést kiváltó működésben. A Neumann János Egyetem esetében a teljesítményösztönző aspektusok szempontjából biztató előjel, hogy az eddigi 

1,2 milliárd forintos éves támogatását több mint 2 milliárd forintos piaci árbevétellel képes kiegészíteni, már előre teljesítve ezzel számos, az új finanszírozási keretrendszerben meghatározott elvárást. 

A központi finanszírozás megnégyszerezése így automatikusan indukálhatja az egyetem piaci bevételeinek növelését, hiszen a növekvő finanszírozási keret fokozott piaci aktivitást és jelenlétet követel meg mindenkitől.

Az NJE stratégia céljai között szerepel a nemzetközi színtéren való megjelenés az intézményi rangsorokat és a tudományos teljesítményt illetően is. 

Az elfogadott 4,2 milliárd forintos éves finanszírozási megállapodás számos eleme a tudományos értekezések és a K+F teljesítmény minőségéhez és mennyiségéhez is köti a finanszírozás további növelésének mértékét. 

A rangsorokban elfoglalt helyezések javulása fontos üzenet a potenciális hallgatóknak arra vonatkozóan, hogy Kecskeméten versenyképesebb, korszerűbb képzésben részesülhetnek a hazai egyetemek átlagához mérten. Már most érezhető a hallgatók kiemelt érdeklődése a Neumann János Egyetem iránt. A GAMF Műszaki és Informatikai Kar, a Gazdaságtudományi Kar, valamint a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar együttesen 13 százalékos növekedést ért el, a 2021/2022-es akadémiai évben.

A kecskeméti NJE stratégiai célkitűzése, hogy a hallgatói szolgáltatások fejlesztésével és új kutatási irányok bevezetésével vonzóvá váljon a külföldi hallgatók számára is ezért továbbra is olyan megállapodásokra törekednek, amelyek elősegítik az intézmény és Kecskemét Megyei Jogú Város regionális tudásközponttá válását. Az Információs és Technológiai Minisztériummal aláírt mostani megállapodás maximális segítséget nyújt az NJE által kitűzött stratégiai célok megvalósításához.