Egy 72 éves nő a vád szerint két nyugdíjas nevére kötött jogosulatlanul életbiztosításokat, amiknek a díját ezután évekig fizette. A csalással a nő az egyik férfi halála után milliókhoz jutott hozzá – olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében.

A vádirat szerint a vádlott nő 2014. május és 2015. július között két idős férfi nevére összesen 4 biztosító társaságnál kötött életbiztosítási szerződéseket. A nő kedvezményezettként minden esetben – magát a biztosítottak rokonaként, unokatestvéreként feltüntetve – önmagát jelölte meg.

A vádlott két nyugdíjas nevére kötött jogosulatlanul életbiztosításokat, amelyeknek a díját ezután évekig fizette. A csalással a nő az egyik férfi halála után milliókhoz jutott hozzá. 

Fotó: Shutterstock

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség vádirata szerint a nő 2014 májusa és 2015 júliusa között két idős férfi nevére négy biztosítótársaságnál kötött életbiztosítást. Kedvezményezettként minden esetben – magát a biztosítottak rokonaként, unokatestvéreként feltüntetve – önmagát jelölte meg. A két nyugdíjas férfi semmiről nem tudott, a vádlott az aláírásukat a szerződéseken meghamisította – írták. 

A biztosítótársaságokat azzal is megtévesztette, hogy a biztosítottakat egészségesnek tüntette fel, holott a szerződések megkötésekor már mindkét férfi súlyos alapbetegségekben szenvedett. 

A vádlott a biztosítottak munkakörét is hamisan tüntette fel, úgy mint szállító, rakodómunkás, árubeszerző. A szerződések megkötésekor ugyanis az egyik férfi például már rokkantnyugdíjas volt, és cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt állt. 

A vádlott a biztosítási üzletkötőkkel bizalmi kapcsolatot alakított ki, és elérte azt, hogy a biztosítottak személyes megjelenésétől – szabályellenesen – eltekintettek, a szerződéseket pedig átadták neki, hogy a biztosítottakkal aláírassa - közölték. 

Az egyik férfi 2016 májusában meghalt, ezután az egyik biztosító a vádlottnak több mint ötmillió forintot fizetett ki. 

A többi esetben a csalások kísérleti szakban maradtak, mert a biztosítók rájöttek, hogy a szerződésekben valótlan egészségügyi adatok szerepeltek. Volt olyan eset is, amikor a biztosító a díj nem fizetése miatt szüntette meg a szerződést, és volt olyan is, hogy a vádlott nem élt igénybejelentéssel. 

Az ügyészség arra tett indítványt a vádiratban, hogy a bíróság büntetővégzéssel felfüggesztett börtönbüntetést, valamint pénzbüntetést szabjon ki a vádlottra, és vagyonelkobzást is indítványozott - áll a közleményben.