A kelet-európai régióban regisztrált koronavírus-fertőzések aránya meghaladta a 20 milliót vasárnap, miközben a régió jelenleg az eddigi legsúlyosabb járványhelyzettel küzd, és az oltási ütem is lelassult – írja a Reuters

Fotó: JOE KLAMAR / AFP

Európán belül a kelet-európai országokban a legalacsonyabb az átoltottsági arány, átlagosan a lakosság kevesebb mint 50 százaléka rendelkezik teljes körű védettséggel. 

A térségben Magyarország éllovasnak tekinthető az átoltottsági arányt illetően: 

a lakosság 62 százaléka kapott legalább egy dózist az oltóanyagból, ezzel szemben Ukrajnában csupán a lakosok 19 százaléka élvez védettséget. 

Az új fertőzöttek száma fokozatosan emelkedik a régióban és átlagosan napi 83 ezer új fertőzöttet jelentenek a térségből – erre november óta nem volt példa, 

világviszonylatban jelenleg Kelet-Európa teszi ki az új esetek 20 százalékát. 

Az ősz beköszöntével egyre több beltéri összejövetelre kerül sor, és a korlátozások feloldása miatt Európa-szerte nő a koronavírusos megbetegedések száma figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet. 

A járványhullámok erősödése ellenére Kelet-Európában sokan még mindig nem hajlandóak beoltatni magukat.

Az Európai Bizottság felmérése szerint a régióban háromból legalább egy személy nem bízik az egészségügyi rendszerben. A bolgár fővárosban, Szófiában például több százan vonultak az utcára a kötelező oltási igazolvány bevezetése miatt, melynek értelmében csupán az oltottak látogathatják a beltéri nyilvános helyeket. 

Az új esetek több mint 40 százalékát Oroszországban regisztrálták, ahol ötpercenként körülbelül 120 teszteredmény lesz pozitív. Az ország egészségügyi rendszere rendkívül leterhelődött, a halálesetek pedig rekordokat döntöttek az elmúlt napokban. Moszkvában a járvány megfékezése érdekében minden üzletet bezárnak a jövő héten, az alapvető élelmiszereket kínáló boltok és gyógyszertárak kivételével. 

Szlovákia 3480 új esetet jelentett október 19-én, amire március óta nem volt példa az egészségügyi minisztérium szerdán közzétett adatai szerint. 

Az unión belül északi szomszédainknál az egyik legalacsonyabb az átoltottsági arány, alig több mint a lakosság fele rendelkezik teljes körű védettséggel.

Emiatt a fertőzések száma is nagyobb ütemben emelkedett, mint a szomszédos országokban. Hamarosan Szlovákiában is lehetőség lesz a harmadik vakcina felvételére, az ezzel  kapcsolatos technikai részleteket a Nemzeti Egészségügyi Információs Központtal (NCZI) együttműködve véglegesíti az egészségügyi minisztérium

A térségben Romániában a legsúlyosabb a járványhelyzet, ahol még mindig rendkívül alacsony az átoltottsági arány: a lakosság csupán 30 százaléka kapta meg az oltóanyag mindkét dózisát. Az országban rekordszámú új fertőzöttet és halálesetet regisztráltak kedden, és a kórházak ellátási kapacitása is a végét járja. 

A koronavírus-fertőzés szövődményeibe átlagosan minden ötödik percben életét veszti egy fertőzött.

A román fővárosban, Bukarestben jelenleg minden hétvégén hat oltóponton Oltási maraton az életért elnevezésű oltási akciót tartanak írja a Transindex. A kezdeményezésnek köszönhetően 33 790 főt oltottak be a hétvége során. 

Ukrajnában is rekordokat döntött az új fertőzöttek és az abból eredő halálesetek száma pénteken. A kormány szükségállapotot hirdetett, amely felhatalmazza a hatóságokat a járványt megfékező korlátozások bevezetésére.

Csehországban hétfőn vezetnek be újabb korlátozásokat az új fertőzöttek számának meredek emelkedése miatt számolt be a Czech Radio. Október 25-én ismét kötelező a zárt téri maszkviselés, többek közt a munkahelyeken is. 

A maszkviselés nyilvános összejöveteleken, tömegközlekedési eszközökön és üzletekben is kötelező. 

A kötelező karantén ideje két hétről egy hétre rövidült le. További változtatások november 1-jén lépnek életbe: a PCR tesztek hét nap helyett három napig, az antigén tesztek pedig 72 óra helyett csupán 24 óráig lesznek érvényesek. Ráadásul Csehországban még nem történt meg a Szputnyik V engedélyezése, így az orosz vakcinával oltóttak számára is karantén vár.