Szicília lakosai bezárkóztak otthonaikba, és leálltak a hivatalok, iskolák, üzletek is a már három ember halálát okozó hurrikánszerű viharok miatt, 

amelyek a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtök éjszakától erősödhetnek fel ismét.

Az időjárási prognózisok nyomán újabb riasztást adtak ki, amely elsősorban Szicília keleti partvidékeire érvényes.

Az éjszakai órákban várják a rendkívüli trópusi viharként osztályozott heves esőzést, valamint az akár óránkénti száz kilométeres széllökések visszatérését. 

Fotó: AFP

Az Apolló nevű ciklon a Jón-tenger felől érkezik, a nyílt vízről már nagy mennyiségű csapadékot, valamint több mint négy-öt méter magas hullámokat jelentettek.  

Edoardo Ferrara meteorológus az Askanews hírügynökségnek úgy nyilatkozott, 

a trópusi vihar bármely pillanatban hurrikánná változhat, ahogyan az az utóbbi napokban is megtörtént. 

A jelenség a Medicane nevet kapta a Földközi-tenger és a hurrikán szavak összekapcsolásával.  

Kiemelt készültséget rendeltek el Catania, Messina, Ragusa és Siracusa térségében.

A Catania városában élő magyarok arról számoltak be, hogy kevés embert látni az utcán, aki teheti, otthon marad. Az üzletek zárva tartanak, a bejáratokat és a kirakatokat homokzsákokkal, deszkákkal torlaszolták el. 

A zárás előtti órákban a lakosság megrohamozta az élelmiszerüzleteket. Keddig zárva tartanak a hivatalok, az iskolák, valamint a vendéglátóhelyek is.

Zárva tart Catania történelmi halpiaca is, ahol a Medicane első hullámában, hétfőn és kedden embermagasságú folyam hömpölygött: a dóm előtti tér tóvá változott, sarat és törmeléket hagyva maga után. Valamivel több mint két nap alatt a sziget éves csapadékmennyiségének egyharmada hullott le: a Cataniához közeli Lentiniben egy óra alatt százötven, az Etnán majdnem négyszáz milliméter eső záporozott.  

A rendkívüli időjárás következtében három ember veszítette életét, egy a víz elsodorta nő holttestét csütörtökön találták meg.

Catania égboltját egyébként az Etna vulkán kitörése miatt is változatlanul sötét felhők fedik.