A gombák nem csak arról híresek, hogy van köztük mérgező is, de számos egészségügyi előnnyel jár használatuk, fogyasztásuk – írja a ScienceDaily a Penn State College of Medicine friss kutatására hivatkozva, amit szerint a gombák amellett, hogy csökkentik a rák, és a korai halálozás kockázatát, az ember mentális egészségére is pozitív hatással lehetnek.

Az egyetem kutatói 2005 és 2016 között több mint 24 ezer felnőtt amerikai étrendjére, valamint mentális egészségére vonatkozó adatait használták fel, és arra a következtetésre jutottak, hogy aki rendszeresen fogyasztottak gombát, azoknál kisebb eséllyel alakult ki depresszió.

Illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP

A gombák ergotionein nevű antioxidánst tartalmaznak, amely védelmet nyújt a sejt- és szövetkárosodás ellen. Azt már több tanulmány is igazolta, hogy az antioxidánsok számos mentális betegséget segítenek megelőzni, például a skizofréniát, a bipoláris zavarokat, vagy éppen a depressziót.

Ezt megelőzően kevés kutatás készült a gombafogyasztás és a depresszió csökkenése közötti összefüggésről. Kutatók szerint

a tanulmány rávilágít a gombafogyasztás potenciális közegészségügyi jelentőségére, mint a különböző mentális betegségek megelőzésének eszköze.

A kutatás azonban nem teljeskörű. A tanulmány nem részletezi a gombafajtákat, ezáltal nem tudják megállapítani, hogy a különböző gombafajták milyen hatással vannak a depresszióra. A kutatás az USA Mezőgazdasági Minisztériuma által kiadott élelmiszermegjelöléseket vette alapul, így előfordult néhány pontatlanság a felmérésben.

A kemoterápiában is hatásos

Az Oxfordi Egyetem is a gomba egészségre való hatását vette górcső alá – írja a Techsmart. Arra jutottak, hogy a himalájai „szuper gomba” negyvenszeresére növelheti a kemoterápia során alkalmazott kordicepin (Cordycepin) vegyület hatásfokát (amit szintén a Himalájában található gombából nyernek ki, de már szintetikusan is előállítható). A kutatás eredményeinek köszönhetően a kemoterápiás kezelések sokkal hatékonyabbak lehetnek.