Kalapács alá került Pablo Picasso 11 alkotása – kilenc festmény és két kerámia – szombaton és 110 dollárt hozott a műveket eladó MGM Resortsnak – írja a BBC.

A képek eddig a szállodalánchoz tartozó Bellagio Hotel Picasso éttermében voltak megtekinthetők. A cég azzal indokolja eladásukat, hogy szeretnék képzőművészeti kollekciójukat diverzebbé tenni, így több női, kisebbségi vagy fejlődő világból származó művésznek is teret nyitni.

Kettő az elárverezett alkotások közül, balra a Pierrot, jobbra a Férfi és gyerek

Fotó: Ronda Churchill / AFP

A kollekciót húsz éve kezdte el összeállítani a Bellagio Hotel akkori tulajdonosa, a kaszinó mágnás Steve Wynn. A gyűjtemény Picasso tevékenységének 50 évét öleli fel, az aukción a legdrágábban az 1938-ban készült Piros-narancs sapkás nő című festmény kelt el, amiért a vevő 40,5 millió dollárt fizetett.

Előzetesen a kép árát 20 és 30 millió dollár közé várták. Egy másik alkotás a közel 2 méter magas, 1959-es  Férfi és gyerek 24,4 millió dollárért talált gazdára. Ám ezek a döbbenetesen magas árak még midig eltörpülnek a művész Algériai nők című alkotásáért adott 179,4 millió dollárhoz képest, amit 2015-ben fizettek ki a festményért.