Vizsgálatot indított a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a kedd esti, Anglia–Magyarország vb-selejtezőn történt nézőtéri rendbontás miatt. Mint ismert: magyar és lengyel szurkolók egy csoportja csapott össze brit rendőrökkel, akik gumibotokkal ütötték a drukkereket. Összesen hat embert tartóztattak le a meccs alatt.

Fotó: BEN STANSALL / AFP

A Reuters most arról ír a FIFA közleménye alapján, hogy a szövetség alaposan kivizsgálja az esetet. A brit lapok szerint a balhé abból indult, hogy egy vendégdrukker rasszista megjegyzést tett egy helyi szervezőre. A rendőrök megpróbálták kiemelni az illetőt, de ekkor a többi szurkoló lökdösni kezdte őket, így menekülniük kellett. A rasszista nézőt végül így is letartóztatták. A rend viszonylag gyorsan helyreállt, a többi előállított drukkert lökdösődés és ittasság miatt vették őrizetbe.

A meccs egyébként némi meglepetésre 1–1-es döntetlennel zárult, a magyar válogatott végig remekül focizva szerzett pontot a Wembley-ben.

Magyarországot egyébként a szeptemberi, budapesti vb-selejtezőn történt rasszista megnyilvánulások miatt már megbüntette a FIFA. Egy mérkőzést zárt kapuk mögött volt kénytelen lejátszani a válogatott, egy további mérkőzésre vonatkozó büntetést pedig felfüggesztettek. Könnyen lehet, hogy a mostani verekedés után ezt aktivizálja a FIFA. 

A FIFA az Albánia–Lengyelország mérkőzésen történt rendbontás miatt is vizsgálatot indított. Azon az összecsapáson a vendégek gólja után a hazai szurkolók dobálni kezdték a lengyel játékosokat, akik erre válaszul levonultak a pályáról. A meccs 20 perc múlva folytatódott csak, végül Lengyelország nyert 1–0-ra.