Oroszország a Kreml szóvivőjén keresztül tagadta pénteken azokat a médiajelentéseket, mely szerint Ukrajna megtámadásán gondolkodnának, viszont megvádolta az Egyesült Államokat azzal, hogy agresszív hadmozdulatokat végez a Fekete-tengeren.

Csütörtökön a Bloomberg adta hírül, hogy Washington megosztotta európai uniós szövetségeseivel abbéli aggodalmát, hogy Oroszország megtámadhatja Ukrajnát, ugyanis gyanús csapatmozgásokat észlelt orosz területen, az ukrán határ közelében. Moszkva úgy reagált, hogy csak rá tartozik, hogy a saját katonai erejét hol veti be a saját területén.

Kijevi naplemente 2021. november 10-én.  
Fotó: GENYA SAVILOV / AFP

Ennek közvetlen előzményei a következők: az megvádolta Fehéroroszországot a Lengyelországgal közös határán kialakult migrációs válság szándékos előidézésével. A helyzet hétfő óta különösen súlyossá vált.

Brüsszel emiatt újabb büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba Minszk ellen, amire Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök válaszintézkedéseket helyezett kilátásba, 

például az Oroszországból az EU-ba tartó földgáztranzit leállítását.

Továbbá az orosz és a fehérorosz védelmi minisztériumok közlése szerint a két ország katonái pénteken közös gyakorlatot tartottak a lengyel határ közelében Fehéroroszországban.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig arra utalt pénteken, hogy Oroszország hat NATO-kémrepülőgépet észlelt a Fekete-tenger felett, ami szerinte annak a jele, hogy a nyugati katonai repülőgépek egyre intenzívebben végeznek felderítést a térségben. Ezt a regionális biztonságra és a stratégiai stabilitásra gyakorolt fenyegetésnek veszi Oroszország.