A lengyel hatóságok attól tartanak, hogy a több mint ezer, főként közel-keleti, kisebb részben pedig afganisztáni migráns, akik az ország keleti határánál vertek tábort még hétfőn, újabb próbát tesz, hogy áttörje a határkerítést. Hogy ezt megelőzzék, a legnagyobb határátkelőhelyet teljesen lezárták, és a Belarusszal szomszédos határszakaszra mintegy 12 ezer határőrt, katonákat, illetve rendőröket vezényeltek ki. A lengyel információs szolgálatok Reuters által idézett adatai szerint szerint a bevándorlókat a fehérorosz fegyveres erők emberei kísérték az elmúlt napokban a lengyel határhoz, és további, 

csaknem 12 ezer migráns vár még az ország belsejében arra, hogy ők is megpróbálhassanak bejutni az Európai Unióba.

A varsói kormány szerint Minszk a bevándorlókat és menedékkérőket arra próbálja felhasználni, hogy fegyveres konfliktust szítson a határon, ezzel álljon bosszút Európán azért, mert szankciókkal sújtotta az ország vezető politikusait az országban tapasztalható emberi jogi visszaélések miatt. Piotr Müller, a kormány szóvivője a lengyel köztelevíziónak arról beszélt, hogy Belarusz szervezett módon próbálja megbontani az ország egységét.

További provokációkra számítunk, arra, hogy lövéseket adnak le a határőreink irányába.

A nyár óta tartó, az elmúlt napokban váratlanul fokozódó határválság miatt szinte folyamatosan ülésezik a lengyel kormány válságstábja, keddre pedig rendkívüli ülésre hívták össze a szejmet is, hogy a parlamenti képviselőket tájékoztassák a helyzetről. A lengyel miniszterelnök kedd reggel a és az EU segítségét kérte, mondván: Aljakszandr Lukasenka hibrid támadást indított országa ellen.  

Mateusz Morawiecki hozzátette: az unió egészének stabilitása és biztonsága forog kockán.

Olvassa el az előzményeket is:

Tovább fokozódik a lengyel–fehérorosz konfliktus

A migrációs nyomást hibrid háborúnak, az egész ellen irányuló akciónak nevezte.

A fehéroroszok akcióját a NATO és az Európai Bizottság is elítélte. Utóbbi keddi közleményében megálljt parancsolt a migránsok lengyel határra utaztatásának. Felszólították a Belaruszt, hogy ne használja eszközként a bevándorlókat, egyúttal egy tucat, unión kívüli országtól kérték, hogy állítsák le a Minszkbe tartó repülőjáratokat, amelyekkel migránsok tömege utazott az elmúlt időszakban abban a reményben, hogy bejuthat Európába. Jelképes retorzióként felfüggesztették a minszki politikai vezetés vízummentes európai beutazását lehetővé tevő megállapodást. Egyúttal közölték: a kedden hozott a határozatuk nem érinti a fehérorosz átlagpolgárokat, akik továbbra is ugyanazokat az előnyöket élvezhetik a vízumkönnyítési megállapodás értelmében, mint jelenleg.

Fotó: EyePress via AFP

A lengyel–belarusz határ mentén összegyűlt tömegből hétfőn többen többször is kísérletet tettek arra, hogy erőszakkal áttörjenek a szögesdróton. Volt, aki drótvágóval, mások farönkökkel próbálták megbontani a kerítést, mindeddig sikertelenül. A lengyel információs hatóságok szóvivője szerint már hétfőn is több lövés dördült el a határ fehérorosz oldalán, a belarusz hatóságok emberei próbálták megfélemlíteni a lengyel határőröket, és tovább szítani az amúgy is feszült helyzetet.

Egy belarusz ellenzéki hírportál, a Nexta által közzétett videófelvétel tanúsága szerint a bevándorlók újabb szervezett csoportjai indulhatnak meg hamarosan a lengyel határ felé. A lengyel hatóságok által készített felvételeken pedig az látszik, hogy a menetet fehérorosz katonák kísérték a határkerítés mentén.