A mellkasi fájdalomtól az álmatlanságig sokféle tünete lehet az úgynevezett long- vagy poszt-Covid-szindrómának. A szindrómáról akkor lehet beszélni, ha a tünetegyüttes a betegség kezdete után még legalább 2-3 hónapig fennáll – mondta Bencze Ágnes, a Budai Egészségközpont belgyógyász-kardiológus szakorvosa az Infostart cikkében. 

A leggyakoribb tünet a nagyfokú fáradtság, a mellkasi fájdalom és a köhögés, valamint az időszakos légszomj. Ezenkívül a jellemző tünetek közé sorolhatók az ízületi fájdalmak, szaglási panaszok, szaglásvesztés, esetleg bűzös szagok érzete. Az érintettek közül sokan panaszkodnak koncentrációs zavarokra és depresszióra is – tette hozzá.

Fotó: Shutterstock

Az európai adatok alapján a fertőzöttek 20-25 százalékánál jelentkezik poszt-Covid, a kínai statisztikai adatok szerint pedig a betegek 70 százalékánál. 

A szindróma az oltott betegeknél is megjelenhet. 

Erre természetesen még kevés epidemiológiai adatunk van, de találkoztam már olyan beteggel, aki oltás után lett koronavírusos, és később enyhe posztcovidos tüneteket panaszolt

 – fogalmazott Bencze Ágnes. 

A főorvos azt javasolja, hogy mindenképpen forduljanak orvoshoz azok, akik maradványtüneteket tapasztalnak, a panaszok hátterében ugyanis súlyos szövődmények is lehetnek. Az a páciens, aki két-három hónappal a betegség után is köhög, lehet, hogy poszt-Covid-szindrómás, azonban az sem kizárt, hogy Covid-fertőzés okozta tüdőembóliája van, ami csak megfelelő vizsgálatok útján zárható ki – fűzte hozzá.