A Pfizer és a BioNTech közös mRNS-alapú vakcinája volt az első koronavírus elleni oltás, mely megkapta az engedélyt a hatóságoktól, ám a The British Medical Journal írása szerint a klinikai vizsgálatok harmadik fázisában számos problémás gyakorlatra került sor.

A vizsgálatokat nem közvetlenül a gyógyszergyártó végezte, hanem kiszervezte azt különböző cégeknek, melyek közül az egyik a texasi Ventavia Group volt, mely honlapján azt állítja, hogy az állam legnagyobb magánkézben lévő klinikai vizsgálatokat végző cége. Ennek ellenére a vállalat munkatársai számos problémával találkoztak a kutatás lebonyolítása kapcsán, ami kérdésessé teheti az adatok integritását.

Brook Jackson a cég regionális igazgatójaként vett részt a tesztekben, és többször is jelezte a Ventavia felé fenntartásait a kutatás lebonyolításával kapcsolatban, míg végül a szövetségi élelmiszer és gyógyszerügyi hivatalhoz (FDA) fordult panaszaival, mire kirúgták.

Fotó: Shutterstock

Jackson szerint problémák voltak az elvileg duplavak kísérletek vakságával, tehát olyanok is tudhattak arról, hogy melyik résztvevő kapott placebót és melyik valódi oltást, akiknek nem lett volna szabad, a beoltott emberek felügyelet nélkül várakoztak a folyosókon, a mellékhatásokat jelentő alanyok gyors meghallgatása gyakran elmaradt, az oltóanyagokat nem a megfelelő hőmérsékleten tárolták, és az emiatt felszólalókat célkeresztbe állították.

Az FDA a klinikai vizsgálat 153 helyszínéből 9-et ellenőrzött utólag, ám Jackson felhívása ellenére a Ventavia egyetlen helyszíne sem került ezek közé. A cég azóta a Pfizer gyerekek és fiatal felnőttek, terhes nők és harmadik oltások kapcsán végzett kutatásaiban is részt vett, továbbá a cég emberi légúti óriássejtes vírus ellen készített oltóanyagának kutatásában is.