Elhagyják az illegális határátkelők a kuźnicai lengyel–fehérorosz határátkelő környékén létesített tábort – közölte szerdán a lengyel határőrség. Maciej Wąsik belügyminiszter-helyettes szerint a fehéroroszok buszokkal viszik el a külföldieket a helyszínről. 

A kuźnicai határátkelő fehérorosz oldalán kedden migránsok támadták a lengyel rendvédelmiseket,

 sérültekről is érkeztek hírek. A tömeget vízágyúkkal oszlatták. A kora délutáni órákban Stanisław Żaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője a Twitter-fiókján megírta: leállították a támadások első hullámát, amely szerinte előkészített akció volt. A legagresszívabb személyek arca el volt takarva, és zsákokba előkészített köveket szállítottak nekik folyamatosan, a hanggránát- és a kővetéshez pedig csúzliszerű tárgyakat is használtak – mondta.

Fotó: LEONID SHCHEGLOV / AFP

A határátkelő közelében, a fehérorosz oldalon táborozó külföldiek szerdán összecsomagoltak, és elhagyják a tábort, ismeretlen helyre távoznak fehérorosz tisztviselők kíséretében – olvasható a lengyel határőrség Twitter-oldalán. 

Wąsik a TV Republika lengyel konzervatív hírtelevíziónak elmondta: úgy értesült, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök buszokat küldött a határátkelőhöz, a migránsok felszállnak ezekre és távoznak. 

Úgy néz ki, hogy Lukasenka elveszítette ezt a határcsatát

– jegyezte meg a miniszterhelyettes. 

A határőrség egyúttal a lengyel–fehérorosz határszakasz más pontjain éjszaka történt két tömeges határsértési kísérletről számolt be szerda reggel.