Egy lengyel határőrt kővel találtak el és sebesítettek meg az ország Fehéroroszországgal közös határán kedden történt összecsapások során – közölte a lengyel határőrség. A női őr az eset után orvosi ellátásban részesült – tették hozzá.

Fotó: LEONID SHCHEGLOV

Korábban a lengyel rendőrség azt tweetelte, hogy egy rendőr is megsérült, akit lövedékkel találtak el.

Sajnos a fehérorosz fél által felbujtott emberek támadásának következtében az egyik rendőr súlyosan megsérült 

– írta a rendőrség.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint 

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök „hibrid taktikaként” használja a migránsokat az ország Lengyelországgal, Litvániával és Lettországgal közös határán más országok ellen, ezzel pedig valójában a migránsok életét veszélyezteti.

Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke is arról beszélt egy keddi rádióinterjúban, hogy a lengyel-fehérorosz határon hibrid háború zajlik, fegyveres konfliktus azonban jelenleg nem valószínű. Ugyanakkor szerinte Lukasenka személyében kiszámíthatatlan ellenféllel áll szemben Lengyelország.

Fotó: LEONID SHCHEGLOV

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. A fehérorosz-lengyel határon a múlt hét elején éleződött ki a feszültség, azóta a lengyel becslések szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén. 

A külföldi állampolgárok az utóbbi napokban többször próbáltak tömegesen átjutni a határon, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

Fotó: LEONID SHCHEGLOV

A hideg idő ellenére „jelenleg nagyon kevés jele van annak, hogy bármelyik fél meghátrálna” – jelentette a CNN tudósítója kedden a helyszínről.

A tömeget vízágyúval oszlatták, miután kedd reggelre a lengyel erőkkel kiéleződött a feszültség.

Valami fanyar volt a vízben, ami csípte az emberek szemét, mások pedig köhögtek 

– jelentette a riporter a tömegből.

Elmondta, hogy a hőmérséklet éjszaka jóval fagypont alá süllyed, és humanitárius válságnak nevezte a kialakult helyzetet.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök korábban azt mondta: el akarja kerülni, hogy a fehérorosz-lengyel határon kialakult migránsválság konfrontációhoz vezessen. Az államfő egy kormányülésen beszélt erről, szavait a BelTa állami hírügynökség idézte.  

Fotó: LEONID SHCHEGLOV

Az államfő azt is mondta, bizonyíték van arra, hogy a lengyel határon fegyvereket próbálnak átadni a menekülteknek, de arra nem tért ki, hogy kik azok, akik szerinte fegyverekkel akarják ellátni a migránsokat.