Milos Zeman cseh államfő vasárnap kormányfővé nevezte ki Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét

Petr Fiala azonnal letette az alkotmány által előírt hivatalos esküt.

Az 57 éves jobboldali politikus kormányfői kinevezését az érvényes járványügyi és higiéniai szabályok betartása mellett tartották a közép-csehországi Lányban, ahol minden meghívott FFP3-as maszkot viselt. Figyelembe véve, hogy Milos Zeman koronavírustesztje csütörtökön pozitív lett és kéthetes karanténba kellett vonulnia, 

az államfő és az általa kinevezett kormányfő közvetlenül nem találkozhatott.

Milos Zeman cseh államfő kormányfővé nevezi ki Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét a közép-csehországi Lányban 2021. november 28-én. Fotó: Vondrus Roman

Milos Zeman a kinevezés idején átlátszó fallal volt elszigetelve Petr Fialától és a hivatalos ceremónia többi résztvevőjétől. A két politikus között így biztosítva volt a vizuális kapcsolat és beszélni is tudtak egymással.

Petr Fiala kinevezésével Csehországnak néhány hétig két kormányfője lesz: 

Andrej Babis, az ügyvezető, Petr Fiala pedig a kinevezett miniszterelnök. Az alkotmány szerint a tényleges hatalom az új kormány hivatalos kinevezéséig az ügyvezető kormány kezében van. Petr Fiala azt nyilatkozta, hogy kormánya december közepén szeretné átvenni az ország irányítását.

Petr Fiala, a cseh Polgári Demokratikus Párt elnöke sajtóértekezletet tart, miután Milos Zeman cseh államfő kormányfővé nevezte ki a közép-csehországi Lányban 2021. november 28-án.

 Fotó: MTI/AP/Martin Divisek

Petr Fiala 1964. szeptember elsején született a dél-morvaországi Brünnben (Brno). Politológusként a brünni Masaryk Egyetem professzora, 2004 és 2011 között az egyetem rektora volt. Parlamenti képviselői mandátumát 2013-ban szerezte, 2014-ben választották meg a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökévé. Petr Necas kormányában 2012-2013-ban oktatásügyi miniszterként dolgozott, 2017 és 2021 között pedig a képviselőház alelnöki tisztségét töltötte be. Petr Fiala nős, három gyermeke van.