Béremeléssel, úgynevezett toborzási bónusszal és külföldi sofőrök bevonásával oldaná meg az Arriva autóbusz-közlekedési vállalat a Pozsony megyei regionális járatok körüli kálváriát, írja az ujszo.com.

Hétfőtől sofőrhiány miatt több járat nem közlekedik a Pozsony megyei regionális autóbuszjáratok közül. Hétvégén és hétfőn mintegy 100 sofőr hiányzott a problémamentes regionális közlekedéshez.

Az Arriva azoknak a sofőröknek, akik november 26-ig munkaszerződést írnak alá a vállalattal, az első fizetéshez 4000 eurós toborzási bónuszt ígér, melynek fejében három évre kell leszerződniük a céggel. 

Fotó: Shutterstock

Havonta 1500 eurós átlagfizetést kínálnak és további 600 eurót kaphat az, aki meggyőz egy másik sofőrt is arról, hogy szerződjön le a vállalattal. A sofőröknek évente 5 százalékos béremelést ígérnek a következő 10 évre.

Ivan László, a cég igazgatója azt állítja, a toborzási bónuszt azok a buszvezetők is megkapják, akik korábban írtak alá munkaszerződést a vállalattal. Ha ez az ajánlat nem hozza meg a kívánt eredményt, Iván László szerint ukrán sofőröket fognak bevetni, az első csoport november végén érkezik Szlovákiába.

Ivan László elmondta azt is, jelenleg a pozsonyi régióban mintegy 200 olyan sofőrről tudnak, akik azonnal munkába állhatnának. Ezért is örülne jobban, ha hazai munkavállalókkal dolgozhatnának.

Hétfőn mintegy 50 vonalon voltak fennakadások, főleg Bazin és Szenc környékén, de több vonal érintett volt a somorjai régióban is, ahol több autóbuszra is hiába vártak péntek reggel az utasok.