Az Egyesült Államok hétfő éjfél után ismét megnyitotta a határait, több mint másfél évvel azután, hogy a világjárvány miatt az amerikai hatóságok korlátozták a nemzetközi beutazást. A nemzetközi nyomás is hozzájárult ahhoz, hogy az ország megszüntesse a beutazási tilalmat – írja a Deutsche Welle (DW).

Az új szabályok értelmében mostantól minden országból be lehet utazni az Egyesült Államokba, amennyiben megfelelő védőoltással rendelkezik az adott állampolgár, és a 72 órán belül elvégeztetett koronavírusteszt eredménye is negatív. 

A 18 év alatti gyermekek beutazásának nem feltétele az oltás, a Covid-tesztet azonban az ő esetükben is el kell végeztetni.

A 2 éves vagy annál fiatalabb gyermekekre nem vonatkozik a tesztelési kötelezettség.

Fotó: Tayfun Coskun / AFP

Az új intézkedések alapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által sürgősségi használatra jóváhagyott valamennyi vakcina elfogadott az Egyesült Államokba való beutazáshoz. 

A BioNTech-Pfizer, a Moderna, a Johnson & Johnson és az AstraZeneca vakcinája is érvényes a beutazáshoz, valamint a kínai Sinopharm és Sinovac oltóanyag, illetve az indiai Covaxin is.

Kivételt képez azonban az orosz Szputnyik V vakcina, amelyet egyelőre csupán 70 országban fogadnak el. A WHO jelenleg is vizsgálja a Szputnyik oltást.

Az iparág az első napokban hatalmas, különösen Európából érkező turistaáradatra számít.

A védőoltási státuszt és a koronavírusteszteket szigorúan ellenőrizni fogják, a légitársaságoknak pedig egy érintkezési nyomkövető rendszert is be kell vezetniük. 

A Donald Trump korábbi amerikai elnök által 2020 elején érvénybe léptetett utazási tilalmat Joe Biden sem oldotta fel. A korlátozások különösen népszerűtlenek voltak Kanadában és Mexikóban, az Egyesült Államok szomszédos országaiban, mivel az országok közötti szárazföldi utazást is megtiltották.