Vádat emeltek kedden az amerikai Darrel Brooks ellen, aki a Wisconsin állambeli Waukesha városban a múlt hét végén közel 70 embert elgázolt egy karácsonyi felvonuláson. Brooksnak többrendbeli gyilkosságért kell felelnie a bíróságon.

A Milwaukee elővárosai közé tartozó Waukeshában tartott menetbe hajtott vasárnap terepjárójával a 29 éves férfi, aminek következtében öten a helyszínen  meghaltak. Később a rendőrség szerint még egy áldozat volt, egy nyolcéves kislány. A hat halálos áldozat mellett több mint hatvanan sérültek meg, köztük tizennyolc gyerek.

Fotó: City of Waukesha / AFP

A Waukesha megyei kerületi bíróság ötmillió dollárban határozta meg az óvadékot az ügyben, a vád ötrendbeli gyilkosság a férfi ellen. Joe Biden amerikai elnök elképesztőnek nevezte a gázolást, Ferenc pápa pedig táviratban fejezte ki részvétét Milwaukee katolikus püspökének.

A nyomozás szerint Brooks szándékosan hajtott keresztül a rendőrségi lezáráson, egyenesen a felvonulók közé. A helyi rendőrfőnök, Daniel Thompson elmondta, hogy Brooks nem sokkal korábban egy családi veszekedés részese volt, ez motiválhatta tettét. Továbbra sincs viszont bizonyíték arra, hogy a tömeges gázolás terrorcselekmény lett volna.

A férfi ellen 1999 óta 16 bűncselekmény miatt emeltek vádat, ezek közül kettő a gázolás idején is folyamatban volt. Ezek közül az egyik szerint szándékosan elgázolt egy nőt, miután egy benzinkútnál összeszólalkoztak.

Egy helyi riporter hétfőn este nyilvánosságra hozta a megyei ügyészi hivatal levelét, amelyből kiderült: Brooksot az ámokfutás előtti napokban helyezték szabadlábra ezerdolláros óvadék ellenében. Az ügyészi hivatal belső vizsgálatot rendelt el az óvadékról szóló döntés ügyében.