Csak Európában legkevesebb félmillió ember életét menthette meg a koronavírus elleni oltás – írta csütörtökön ismertetett jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koppenhágai székhelyű európai irodája. 

A WHO-dokumentum szerint az oltási kampány kezdete óta egyedül a 60 évesnél idősebbek korcsoportjában, 33 európai országban 470 ezer ember életét sikerült megmenteni az oltás révén, amely segít megelőzni a legsúlyosabb tünetek kialakulását.

A becslés a fiatalabb korosztályokra vonatkozó adatokat nem is tartalmaz.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A WHO összesítéséhez az európai régióhoz tartozó 53 ország közül húszból – köztük Németországból, Törökországból, Hollandiából és Oroszországból – nem álltak rendelkezésre adatok. 

Az Egészségügyi Világszervezet számításai szerint Nagy-Britanniában 160 ezer, Franciaországban pedig 39 ezer ember életét sikerült megmenteni a védőoltásokkal. 

Az lakosságának 67,7 százaléka kapott oltást eddig. 

Világviszonylatban 53,8 százalékon áll az átoltottsági mutató, vagyis a Föld lakosságának kicsivel több mint fele már legalább egyszer kapott valamilyen vakcinát. 

Ugyanakkor a legszegényebb országokban csak az emberek 5,5 százalékához jutott el legalább egy adagnyi védőoltás.

Az egyes uniós tagállamok között is jelentős eltérések vannak az átoltottság szintjét illetően. 

Portugáliában ez a mutató 86,7 százalék, de például Bulgáriában mindössze 25 százalék. 

Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy hazánkban meghosszabbítják az oltási akcióhetet, amelynek keretében előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül kérhető a védőoltás bármely adagja.