Milos Zeman cseh államfőt szombaton délután kiengedték a prágai Központi Katonai Kórházból, ahová csütörtökön este szállították be pozitív koronavírustesztje miatt jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24), amely élőben közvetítette az elnöki autókonvoj távozását a kórházból.

Jirí Ovcácek elnöki szóvivő megerősítette, hogy Milos Zeman vasárnap kinevezi kormányfővé Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét.

Erre a korábbi tervek szerint pénteken került volna sor, de Zeman kórházba szállítása nyomán az államfő munkaprogramját lemondták.     

Az új kormányfő kinevezésére az érvényes járványügyi és higiéniai szabályok betartása mellett kerül sor

szögezte le a szóvivő.

Milos Zeman cseh államfő 

Fotó: Lukas Kabon / Anadolu Agency / AFP

Egyelőre nem világos, hogy milyen formában valósul meg az új kormányfő kinevezése írja a cseh média. 

A hatályos szabályok szerint Zemannak a pozitív teszt után két hétre karanténba kell vonulnia.

Nagyon rossz jelzés lenne a közvélemény felé, ha ez alól az elnök felmentést kapna

jelentette ki Pavla Svrcinová országos tisztifőorvos. Álláspontjával Adam Vojtech egészségügyi miniszter is egyetértett egy nyilatkozatában. Mindkettőjük szerint kizárt, hogy Zeman személyesen találkozzon Fialával.

Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök a közszolgálati rádióban úgy nyilatkozott, hogy

 az új kormányfő kinevezése személyes találkozó nélkül is lehetséges.  

Az októberi csehországi képviselőházi választásokat a jobboldali Spolu hármaskoalíció nyerte, amely a harmadik helyen végzett PirSTAN koalícióval közösen akar kormányt alakítani. Az öt párt már aláírta a koalíciós szerződést, és Fiala ismertette Zemannal tervezett kormányának miniszterjelöltjeit.