Az orosz médiahatóság nyilvántartásban vette a Netflixet kedden, 

azonban 20 állami TV-csatorna műsorát is elérhetővé kell hogy tegye felhasználói részére – írja a The Moscow Times.

A Roskomnadzor nyilvántartását 2020 végén hozták létre az online streameket szolgáltatók szabályozása céljából, melynek keretében a napi 100 ezer felhasználót meghaladó cégeknek kell azon megjelenniük. Ezen vállalatoknak mindemellett orosz leányvállalatot is létre kell hozniuk.

Mindezek mellett a nyilvántartásban szereplő cégeknek biztosítaniuk kell felületükön 20 orosz állami csatorna adását, az orosz állami média zászlóshajójának számító egyes csatornától a szórakoztató tartalmakat nyújtó NTV-n át egészen az ortodox keresztény egyház Spas – magyarul megmentve – csatornájának műsoráig.

Fotó: Shutterstock

A Netflixnek 2022 márciusától kell biztosítani, hogy orosz felhasználói számára elérhetőek legyenek ezek a tartalmak. A törvények értelmében a szolgáltatónak a szélsőséges tartalmak közlésétől is tartózkodnia kell, ami a gyakorlatban a hatalommal szembeni kritika mellőzését jelenti.

Oroszország az utóbbi időben egyre szorosabb gyeplőn tartja a technológiai cégeket, így a Google és az Apple is eltávolította az ellenzéki Alekszej Navalnij és követői tartalmait az orosz felhasználók látóköréből a szeptemberi parlamenti választások előtt, miután a hatóságok a cégek helyi alkalmazottait vádemeléssel fenyegették.

A Google mindemellett a múlt héten a Metához hasonlóan bírság fizetésére is kényszerült, amiért nem távolította el a Kreml urainak szemét csipő tartalmakat elég gyorsan. A két cég összesen 125 millió dollárt kell, hogy fizessen az orosz állam részére.