Egy moszkvai bíróság 7,2 milliárd rubel (98 millió dollár) bírsággal sújtotta a Google-t, amiért ismételten elmulasztotta a jogsértőnek nyilvánított tartalmak törlését 

– jelentette be pénteken a bíróság.

Ez volt az új orosz törvény szerint kiszabható bevételalapú bírság első alkalmazása. A bíróság a konkrét százalékot nem közölte, de a Reuters által megkérdezett szakértők számításai szerint 8 százalék körül lehet a mérték. A múlt héten egy a társasággal jogvitába kerülő orosz üzletember egy másik bíróság előtt pernyertes lett, aminek eredményeképpen a technológiai óriásra újabb súlyos bírságot vethetnek ki.

Fotó: Shutterstock

Az Alphabet tulajdonában álló Google amely idén már több mint 32 millió rubel bírságot fizetett a különböző tartalmakkal kapcsolatos jogsértések miatt, és számos kérdésben vitában áll a helyi hatóságokkal e-mailben közölte a hírügynökséggel, hogy tanulmányozni fogják a bírósági döntést, mielőtt további lépésekről döntenének.

Moszkva már korábban felszólította a közösségi oldalakat, hogy töröljék a kábítószerrel való visszaélést és a veszélyes időtöltéseket népszerűsítő posztokat, a házilag készített fegyverekről 

és robbanóanyagokról szóló információkat, valamint a szélsőségesnek vagy terroristának minősített csoportok posztjait.

Emellett azt is követelik, hogy a külföldi, főként amerikai technológiai vállalatok köztük a Google és a Meta Platforms január 1-jéig telepedjen le Oroszországban, különben korlátozásokkal vagy teljes betiltással kell szembenézniük.

Az oroszok betiltanák a kriptot

Az orosz központi bank a kriptovalutákba történő befektetések betiltását tervezi az országban.