A súlyos, illetve gyógyíthatatlan betegekre vonatkozó jogszabály bírósági döntésre került a törvényhozás elé, amely úgy ítélte meg, hogy a kegyes halál jelenlegi tilalma sérti az alapvető jogokat. Egy évvel korábban az alkotmánybíróság utasította a kormányt, hogy vizsgálja felül azt a törvényt, amely öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta azokat, akik a gyógyíthatatlan betegeket halálba segítették.

A törvény szerint, amelyet a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kivételével valamennyi párt támogatott, a betegségük végső stádiumában lévő, illetve állandó fájdalmas betegségben szenvedő felnőttek részesülhetnek a halálba segítésben.

Fotó: APA-PictureDesk via AFP

Minden esetet két orvosnak kell megvizsgálnia a pácienst, és egyebek mellett azt is meg kell állapítaniuk, hogy a páciens képes-e az önálló döntéshozatalra.

Az eutanázia előtt legalább tizenkét hétnek kell eltelnie, hogy bizonyosak legyenek abban, a kérelmet nem átmeneti válságos állapotban nyújtották be. Végstádiumban lévő betegeknél ez az idő két hétre csökken.

Ez a törvény tiszteletben tartja az emberi méltóságot — mondta az APA osztrák hírügynökség szerint Alma Zadic (Zöldek) egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy a jogszabálynak az is célja, hogy senki ne válassza a halált, ha vannak más lehetőségek. A más lehetőségek biztosítására az osztrák kormány 108 millió eurót fordít a palliatív ellátás fejlesztésére.

Európában az eutanázia a Benelux-államokban és Spanyolországban engedélyezett.