Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szerint hazája nem ellenezné automatikusan a Bécsben az Iránnal folytatott tárgyalások eredményeként esetlegesen megszülető megállapodást, ám hozzátette: nem csak diplomáciai eszközökkel kész megvédeni magát.

Az izraeli kormányfő kedd reggel, a katonai és a közszolgálati rádiónak adott interjúiban hangsúlyozta, hogy a világhatalmaknak határozottabb álláspontot kell képviselniük.

Nem mi vagyunk az a medve, amely mindig nemet mond

– utalt egy népszerű gyerekmesére, miközben kiemelte, hogy Izrael az eredményorientált megközelítést részesíti előnyben.

Elmondta, hogy bár létezhet jó megállapodás, szerint nem várható, hogy a jelenlegi dinamika mellett ez bekövetkezik, mert a világ úgy tesz, mintha Iránnak erős lapjai lennének, miközben erről szó sincs.

Fotó: JACK GUEZ / AFP

Egyértelművé tette azt is, hogy az esetlegesen létrejövő megállapodásnak Izrael nem részese, és ezekkel kapcsolatban számos aggodalmat is táplálnak. Az ezen félelmek orvoslására az országba látogató Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval történő tárgyalások kapcsán pedig kiemelte, hogy bár a találkozók hasznosak voltak, azok eredményessége a gyakorlatban derül majd ki.

Hétfő este a nemzetbiztonsági kabinet ülésén, amelyen az iráni atomalku is napirenden volt, Bennett tagadta, hogy zéró meglepetést ígért volna a washingtoni vezetésnek, vagyis nem fogadta meg, hogy Iránnal szembeni minden lépését előbb megbeszéli Washingtonnal, és csakis az ő beleegyezése esetén lépi meg. 

Diplomáciai csatornákon dolgozunk az amerikaiakkal, és nincs semmiféle ilyen ígéret 

– mondta az izraeli miniszterelnök a katonai rádió értesülése szerint.

A rádió emlékeztetett arra, hogy Bennett korábban felszólította Washingtont, hagyja el az Iránnal folytatott tárgyalásokat. "A megbeszélések első fordulója eredménytelenül zárult. Most a megnyílt lehetőségek kihasználását céloztuk meg. Éppen ez a másféle eszközök alkalmazásának az ideje. Iránnak meg kell fizetnie a szerződések megszegésének árát" – hangsúlyozta a kormányfő.

"Ha nem találnak számunkra elfogadható átfogó diplomáciai megoldást, amely véglegesen rendezi az iráni nukleáris fenyegetést, akkor Izrael minden lehetőséget számba vesz" – jelentette ki Jichák Hercog államfő is hétfőn, amikor Tom Nides, az Izraelbe újonnan kinevezett amerikai nagykövet átadta neki a megbízólevelét.

"Ha a nemzetközi közösség nem foglal el határozott álláspontot ebben a kérdésben, akkor majd Izrael megteszi ezt. Izrael meg fogja védeni magát" – hangoztatta az izraeli államfő.

Hétfőn Irán és az Egyesült Államok Bécsben felújította a közvetítők segítségével folytatott tárgyalásokat az Iránnal 2015-ben kötött nukleáris megállapodás megmentéséről.