Egy szlovák kórház főorvosa elmondta, milyen fekvőhelyzetet ajánl a kórházban fekvő betegek légzésének megkönnyítése érdekében akár már a fertőzés első napjától – írja a felvidéki újszó.com.

Minden, amit az eddigi koronavírus-variánsokról tudni lehet

Nyolc variánsát ismerjük eddig a koronavírusnak, ezek közül a delta és az omikron a legfertőzőbb.

„Szeretnék egy praktikus orvosi tanácsot adni azoknak, akik elkapták a koronavírust, és otthon a betegség első szakaszában vannak. Ez a kezelések egy olyan része, amire nem sokan gondolnak – az aktív fekvőhelyzet” – írta Milan Kulkovsky.

Fotó: Shutterstock

A főorvos példaként írta, hogy „majdnem minden tüdőgyulladással kórházban fekvő páciens számára segíti a vér oxigénellátását, ha hason fekszenek. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor célszerű legalább az oldalunkon feküdni”.

A hasra fordulás után sok beteg szinte azonnal megkönnyebbülést érez a légzésében, míg mások kezdetben rosszabbul érzik magukat, de arra biztatjuk őket, hogy tartsanak ki, mert 15-30 percen belül szinten mindenki többé-kevésbé könnyebben lélegzik

– magyarázta.

Év elején kegyetlenül lecsaphat a járvány hazánkra

Az omikron variáns akár már január-február környékén elhozhatja az ötödik járványhullámot hazánkba.

„Az otthoni kezelés alatt álló betegeknél a betegség korai szakaszában, az első naptól kezdve, amikor a vírus már terjed a légutakban, de még nem érte el a tüdőt, az aktív fekvőhelyzet hatékony módszer lehet, a gyógyszerek, vitaminok és folyadékbevitel mellett, annak érdekében, hogy a vérnek és az egész szervezetnek meglegyen az oxigénellátása, és így a betegség lefolyása minél enyhébb legyen” – ajánlja az aneszteziológus.

Elismerte ugyanakkor, hogy ez kihívást jelenthet egy fizikailag legyengült személy számára.

Ezek az árulkodó jelek, hogy Covidos vagy influenzás

Idén már nem maradt el az influenzajárvány.