Digitális műtárgyként bocsátják árverésre a világ első rövid szöveges üzenetét (SMS-ét) december 21-én a franciaországi Aguttes aukciósház online árverésén. Az aukciósház a világ minden tájáról vár licitálókat az értékesítésre.

„Merry Christmas”, vagyis boldog karácsonyt – ez állt a világ első SMS-ében, amit 1992. december 3-án továbbítottak a Vodafone hálózatán keresztül. A karácsonyi jókívánság címzettje a Vodafone egyik alkalmazottja, Richard Jarvis volt.

A rövid szöveges üzenet közel három évtizeddel ezelőtti továbbítása meghatározó pillanat volt a mobilkommunikációs technológia történetében. 1999-ben, hét évvel azután, hogy sor került az első SMS továbbítására a Vodafone hálózatán keresztül, lehetővé vált a szöveges üzenetek több hálózaton keresztüli küldése is.

Az üzenetet nem helyettesíthető tokenként (non-fungible NFT) bocsátja árverésre a Vodafone a franciaországi Aguttes aukciósház online árverésén. Ezek a tokenek a tulajdonjog egyedi és meghamisíthatatlan igazolásaiként szolgálnak, amelyek digitálisan bizonyítják egy adott eszköz tulajdonjogát. A felhasználási lehetőségek például a digitális műtárgyak és gyűjtemények tulajdonjogától kezdve egészen az online játékokhoz és webdomainekhez tartozó virtuális tárgyakig terjednek. A digitális műtárgyakkal való kereskedés egyre népszerűbb, az NFT-t pedig november végén az év szavának választották

A vevő, aki Ether kriptopénzzel fizethet, kizárólagos tulajdonjogot szerez a világ első SMS-ét továbbító eredeti kommunikációs protokoll részletes és egyedi másolatára. A Vodafone a digitális műtárgy értékesítéséből származó bevételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, az UNHCR-nek ajánlja fel az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek támogatására.