Véget ért hétfő este a reggeli órákban kezdődött spontán munkabeszüntetés a román állami vasúti társaságnál (CFR), miután a közlekedési minisztérium a fogyasztói árak növekedésével megegyező mértékű béremelést ígért jövő év áprilisától. 

A mozdonyszerelők és pályakarbantartók tiltakozását az a pénteken elfogadott sürgősségi kormányrendelet váltotta ki, amely a jövő évre befagyasztotta a közalkalmazottak bérét (az egészségügyi dolgozók és a tanárok kivételével), ezzel az intézkedéssel ugyanis immár harmadszor halasztották el Romániában a vasutasok jogállásáról szóló, jelentős (átlagosan 35 százalékra tehető) béremeléseket előirányzó törvény jövő áprilistól esedékes hatályba lépését.

Fotó: Shutterstock

Romániában novemberben 7,8 százalékos volt az éves

A hétfői munkabeszüntetés nyomán 261 személyszállító vonat állt le szerte az országban.

A bukaresti Északi pályaudvarról helyi idő szerint 17 órakor indultak el az első vonatok. 

A Mediafax hírügynökség szerint a költségvetési törvény parlamenti vitája során a sztrájkhullám továbbterjedésére lehet számítani a közszférában. A rendőrségi alkalmazottak, börtönőrök és tartalékos katonák is országos megmozdulásokat helyeztek kilátásba, jövedelmük befagyasztása ellen tiltakozva és azt követelve, hogy ne napolják el a parlament által számukra megszavazott béremelések bevezetését.