Épségben visszatért a Földre hétfőn Maezava Juszaku japán divatmilliárdos, aki tizenkét napot töltött el a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

A 46 éves divatmágnás és műgyűjtő, aki december 8-án indult a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről asszisztensével, Hirano Jozóval és Alekszandr Miszurkin orosz űrhajóssal együtt, a kazahsztáni sztyeppén landolt.

Fotó: MTI/EPA/Roszkoszmosz

Maezava egy Szojuz űrhajóval tette meg az utat, és ő lett az első űrturista, aki több mint tíz év után fizetett utasként jutott el a Nemzetközi Űrállomásra.

A milliárdos, japán egyik legcsillogóbb közéleti személyisége az űrből azzal szórakoztatta követőit a közösségi médiában, hogy fotókat készített szülőföldjéről, Csiba prefektúráról, megmutatta, miképpen kell teát főzni az űrben, és kibeszélte, hogy kevés alsóneműt vitt magával.

A vállalkozó havas körülmények közé tért vissza a Földre, a közép-kazahsztáni Zsezkazgan városától mintegy 150 kilométerre délkeletre fekvő leszállóhelyen, ahol csapadékos időjárás és fagypont alatti hőmérséklet uralkodott.

A 46 éves Maezava SpaceX nevű vállalatának első magánutasai között 2023-ban a Holdat készül megkerülni. A milliárdos arra a repülésre a magáé mellett még nyolc helyet bérelt ki.

A japán mágnás 2019-ben eladta Zozo nevű online divatcégét egy banknak, és most nyolc embert keres, aki csatlakozna hozzá a 2023-as Hold körüli utazáshoz. A jelentkezőknek orvosi teszteken és egy interjún kell átesniük.

Pénzt is adományozott az űrutazás alatt

Maezava pénzadományozó kampányt is indított 12 napos űrutazása alatt. Az akcióban részvevők egy kifutown nevű mobilalkalmazáson vehettek részt a sorsoláson. A nyert összeget pedig a kezdeményezésben résztvevő üzletekben vásárolhatták le, vagy pedig jótékony célja ajánlhatták fel. A nyerhető összegek 500 és 1 millió japán jen között mozogtak – írja a Business Insider.

Fotó: MTI/EPA/Roszkoszmosz

Maezava korábban a Twitteren keresztül is adományozott pénzt. 2020-ban nagyjából 9 millió dollárt osztott szét 2 milliárd dollárra becsült vagyonából Twitter-követői között.

A kifutown alkalmazást üzemeltető Arigato Bank nem választolt a Business Insider azon kérdésére, hogy Maezava mennyit különített el pénzadományozó kampányára.

A japán milliárdos arról is kérdezték, hogy mennyit költött az űrutazásra. Bár konkrét összegről nem beszélt, annyit megerősítette az Associated Pressnek, hogy a 80 millió dolláról szóló hírek nagyjából helyállók.