Azoknak a brit állampolgároknak, akik 2021. január 1-je előtt már Magyarországon éltek, 2021. december 31-ig letelepedési engedélyt kell kérniük, beleértve azokat is, akik Magyarország uniós csatlakozása (2004) előtt kiállított tartózkodási vagy letelepedési engedéllyel rendelkeznek, vagy akik magyar állampolgárral házasodtak össze, kivéve, ha maguk is magyar állampolgárok (kettős állampolgárok) – juttatta el a Brit Nagykövetség közleményében. 

Minden, brit állampolgároknak korábban kiadott, régi típusú okmány 2021. december 31-ig érvényes, így aki eddig a határidőig nem igényli az új okmányokat, elveszíti Magyarországon megszerzett jogait, 

és 2022 januárjától már csak a normál, a jelenleginél sokkal átfogóbb és bonyolultabb idegenrendészeti eljárás útján tudja jogszerűvé tenni magyarországi tartózkodását.

1200 brit állampolgár már benyújtotta kérelmét, de sokan vannak, akiknek mindezt még el kell intézniük a határidő lejártáig.

Az Egyesült Királyság Magyarországon élő állampolgárai a brit kormány hivatalos honlapjának “Living in Hungary” című aloldalán tájékozódhatnak, és részletes útmutatást kaphatnak a szükséges lépésekről.

Mivel e hónap végén lejár a Magyarországon élő brit állampolgárok letelepedési kérelmének benyújtási határideje, a budapesti Brit Nagykövetség arra biztatja azokat a brit állampolgárokat, akik még nem tették meg, hogy haladéktalanul kezdjék el az ügyintézést.

Az Egyesült Királyság nagykövetei számos olyan uniós országban, ahol hamarosan lejár a határidő, videót tettek közzé a közösségi médiában, amelyben arra buzdítják az ott élő brit állampolgárokat, hogy haladéktalanul cselekedjenek:

Paul Fox, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete elmondta: 

Már csak egy hónap van hátra a határidő lejártáig, ezért sürgősen gondoskodni kell arról, hogy mindannyian benyújtsák a letelepedési engedély iránti kérelmüket, hiszen csak így őrizhetik meg a Magyarországon korábban megszerzett jogaikat.

Kérem, hogy mindenki, akinek vannak olyan brit barátai, szomszédai vagy családtagjai, akik 2021. január 1-je előtt érkeztek Magyarországra, kérdezze meg őket, hogy kértek-e már letelepedési engedélyt, és ha nem, bátorítsa őket, hogy most azonnal kezdjék meg az ügyintézést."

A Brexit-népszavazás óta a budapesti Brit Nagykövetség számos módon igyekezett a brit állampolgárokat a letelepedési kérelem benyújtására ösztönözni, például személyes találkozók és kerekasztal-beszélgetések alkalmával, valamint a közösségi médiában megjelenő hirdetések és videók segítségével.

Mindez kiegészíti az Egyesült Királyság kormánya által indított médiakampányt, amely felhívja a figyelmet az Európában élő brit állampolgárok számára szükséges intézkedésekre.