A koronavírus-járvány kapcsán fordulatot hozó vakcinákról készít sorozatot az HBO. A széria Brendan Borell „The First Shots” című könyvéből készül azonos címen és Karikó Katalin is feltűnik benne az Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő Sarah Paulson alakításában – olvasható a Szegedi Tudományegyetem közleményében.

Fotó: VALERIE MACON / AFP

A tudós ugyanis az SZTE-n szerezte előbb biológus végzettségét, majd biokémikusi doktori címét, sőt az mRNS-sel is Magyarországon ismerkedett meg. Karikó mára az amerikai University Pennsylvania adjunktusa, a németországi BioNTech cég alelnöke, a magyarországi Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora lett felfedezésének köszönhetően, amely az érzékeny hírvivőt, az mRNS-molekulát az orvosi alkalmazásig juttatta.

Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

A Karikót alakító Sarah Paulson a Mi kell a nőnek? vígjátékban, vagy a 12 év rabszolgaság című, 3 Oscar-díjat nyert filmben szerepelt, de ő játszotta a címszereplő nővért is a Netflix Ratched cím sorozatában, mely Ken Kesey ikonikus művének, a Száll a kakukk fészkére című regénynek az előzményeiről gondolkodtat el. Főszerepet kapott az igaz történeteken alapuló American Crime Story című antológia-sorozatban is.

Az HBO készülő művében feltűnik Karikó mellett Kizzmekia Corbett amerikai vírusimmunológus, valamint Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem professzorának alakja is. A három tudós nőt a koronavírushoz kötődő munkájukon kívül néhány közösen elnyert kitüntetés is összeköti – olvasható a közleményben.

Az HBO-sorozatban a döntéshozók közül kiemelkedik az amerikai elnökök tanácsadója, a virológus Anthony Fauci, a Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) igazgatója. Az amerikai járványkezelés arcát Martin Short alakítja majd.

Az események során szintén fontos szerepet játszó egykori amerikai elnök, Donald Trump szerepében Jared Letót láthatjuk majd, de feltűnik a sorozatban a Pfizer vezér Albert Bourla és a Modernát vezető Stéphane Bancel is. A sorozat tehát az mRNS-alapú vakcinákat gyártó céget játszmáit mutatja majd be elsősorban.