Ötvenezer felhasználó után kémkedhettek megfigyelőcégek — ismertette csütörtökön este a Facebook, az Instagram és a WhatsApp közösségi oldalakat működtető vállalat.

Az izraeli székhelyű Cobwebs Technologies, Cognyte, a Black Cube és a Bluehawk CI cégekről, valamint egy-egy indiai, kínai és észak-macedón vállalatról van szó.

Az érintett felhasználók egyebek között az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Mexikóban, Hongkongban és Lengyelországban élnek. 

A Meta időközben tájékoztatta az érintetteket, és letiltotta a felhasználói feltételeket megsértő cégeket a közösségi oldalairól — mintegy 1500 felhasználói fiókot töröltek.

A mások megbízásából dolgozó cégek három lépésben jártak el: először az interneten szabadon hozzáférhető információkat gyűjtötték össze a célszemélyekről, így például blogokról, közösségi médiumokból, honlapokról és a sajtóból. 

Fotó: Shutterstock

Második lépésben hamis adatokkal létrehozott felhasználói fiókokon keresztül próbáltak meg kapcsolatba lépni velük, hogy kémszoftverekkel fertőzhessék meg készülékeiket. Végül a hackerek megszerezték személyes adataikat, így jelszavaikat, fotóikat. Ezen felül tetszésük szerint be tudták kapcsolni a mobiltelefonok és laptopok mikrofonjait, illetve kameráit, valamint nyomon tudták követni a célszemélyek mozgását GPS segítségével.