Az idei Downing Street 10. alatt tartandó karácsonyi partit lemondták, mivel botrány kísérte azt a hírt, hogy tavaly decemberben a legnagyobb korlátozások idején összejövetelt tartottak a miniszterelnöki rezidencián – írja a BBC

Boris Johnson miniszterelnök állítólag nem vett részt az eseményen, de több tucat, vélhetően hozzá közelálló személy viszont igen, például Jack Doyle kommunikációs vezető is. A brit kormányfő azonban kijelentette, hogy teljes mértékben megbízik Doyle-ban. 

Fotó: EyePress / AFP

A nyomozás jelenleg is zajlik, hogy pontosan mi történt, és kik vettek részt a karácsonyi partin. A hírek szerint az illegális összejövetelen 20-30 fő vehetett részt két nappal azután, hogy életbe léptették a 3. szintű lezárási korlátozásokat, ami azt jelentette, hogy az emberek nem keveredhettek a más háztartásban élőkkel.

A kormányszóvivő elmondta, az volt a kormány szándéka, hogy idén megrendezzenek egy Downing Street-partit, azonban a helyzet megváltozott, miután ezen a héten újabb korlátozó intézkedéseket jelentettek be, beleértve a kötelező maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben. A miniszterelnök azt mondta, hogy amennyiben az adatok megnyugtatók lesznek, feloldhatják a korlátozásokat. 

Az Egyesült Királyságban egymillió omikron-fertőzésre számítanak a következő hónapokban.

Csütörtökön többen lemondásra szólították fel Boris Johnsont, miután egy videó kiszivárgott arról, hogy 

a kormányfő stábja az illegális partin tréfálkozott. A felvétel december 22-én, a Downing Street sajtótájékoztatójának próbáján készült.

Ed Oldfield, a miniszterelnök tanácsadója azt mondja a felvételen: „Most láttam a Twitteren, hogy péntek este egy Downing Street-i karácsonyi parti volt. Láttad ezeket a híreket?” „Hazamentem” – válaszolja Allegra Stratton, a kormányfő sajtótitkára nevetve. Egy másik munkatárs közbe veti, hogy nem volt parti, csak sajt és bor. 

A sajt és a bor rendben van? Egy üzleti találkozó volt

 – tette hozzá Stratton, majd ismét elneveti magát a többiekkel együtt.