Bács-Kiskun megyében találták meg a második Hyalomma kullancsot az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Kullancsfigyelő programja keretében – írja az Infostart.

Szeptemberben egy Vas megyei kutyán azonosították a Hyalomma marginatum fajhoz tartozó példányt, 

ezúttal pedig Bács-Kiskun megyében egy szarvasmarháról gyűjtötte le gazdája az egyed egy másik, a Hyalomma rufipesnek egy példányát.

A kullancsok molekuláris biológiai módszerekkel történő vizsgálata továbbra is a pécsi Nemzeti Virológiai Laboratóriummal együttműködésben történik – közölte az ELKH. 

Az ÖK kutatói citizen science módszer segítségével kutatják az Európában is egyre gyakrabban előforduló Hyalomma kullancsok hazai felbukkanását és megtelepedését. 

Fotó: SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOT

A nagy méretű, csíkos lábú kullancs többféle veszélyes kórokozót is képes hordozni és terjeszteni, köztük a krími–kongói vérzéses lázat okozó vírust.

Az ÖK kutatói továbbra is arra kérik a kutya-, ló- és szarvasmarhatartókat, hogy az észlelt kullancsokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg, hogy nem találnak-e Hyalomma egyedet. Az azonosításról és a beküldés módjáról, valamint a Hyalomma kullancsokról további információ a www.kullancsfigyelo.hu weboldalon érhető el.