Megfelelő módon növekednek és fejlődnek azok a csecsemők, akiknek édesanyja a terhesség alatt átesett a koronavíruson, derült ki egy amerikai vizsgálatból, az eddigi leghosszabb távon, fél éven át követte a terhességük ideje alatt valamikor pozitív édesanyák gyermekeinek cseperedését. A chicagói gyermekkórház és a Northwestern Egyetem kutatói szerint eredményeik megnyugtatóak lehetnek azon terhes nők számára, akik megfertőződtek a vírussal írja az Infostart.

A hat hónapos nyomon követés során normális növekedési mintákat és fejlődési mérföldköveket figyeltünk meg, a fejlődési eltérések miatti kórházi beutalások aránya nem volt magasabb, mint amit általában látunk. Ez nagyon jó hír a világjárvány idején

mondta Malika Shah neonatológus.

Fotó: Shutterstock

A vizsgálatban 33 nő és csecsemője vett részt a MedicalXpress szerint, az anyák mindannyian latin-amerikaiaknak vallották magukat. A szülés után tíz napon belül 55 százalékuknál volt pozitív a koronavírusteszt, a megbetegedés mindannyiuknál még terhességük idején kezdődött.

A vizsgálatban részt vevő csecsemők közül egyik sem volt fertőzött születésekor.

Három koraszülöttként született, öt csecsemő pedig újszülött kori intenzív ellátásra szorult koronavírushoz nem kapcsolódó állapotok miatt.

A vizsgálatban 2020 április-júliusában született csecsemőket követtek, a variánsok megjelenése és az oltások elérhetővé válása előtt.

Ezek a delta variáns tünetei gyerekeknél – gyakori kérdések, lappangási idő, poszt-Covid szindróma

A koronavírus tünetei a gyerekeknél a felnőttekhez hasonlóan lázzal, fejfájással kezdődik, de a hosszan tartó, száraz, fulladásos köhögés is az egyik velejárója a betegségnek. Ritkább esetekben a delta vírus okozhat: gyomor és bélrendszeri tüneteket (például hányás és hasmenés), kiütéseket, has- és mellkasfájdalmat, véreres szemeket.