Petr Fiala kijelölt miniszterelnök hétfőn találkozik Miloš Zeman köztársasági elnökkel, hogy megbeszéljék a leendő kormány hivatalos kinevezésének időpontját — közölte Vratislav Mynář, az elnöki hivatal vezetője pénteken a Czech Radio-val.

A cseh államfő nem hajlandó külügyminiszterré kinevezni Jan Lipavskyt, a Kalózpárt jelöltjét. 

Milos Zeman kifogásolja, hogy Lipavskynak nincs felsőfokú végzettsége, illetve, hogy tartózkodóan viszonyul Izraelhez és a visegrádi négyekhez.

Milos Zeman úgy véli, hogy az alkotmány nem írja elő számára, hogy kötelező módon elfogadjon minden javaslatot, amelyet előterjesztenek neki. Az elnöknek néhány más miniszterjelölttel szemben is vannak kifogásai, de őket ennek ellenére is hajlandó kinevezni.

A köztársasági elnök azután nyilatkozott, hogy péntek délelőtt befejezte találkozóit az egyes miniszterjelöltekkel.

 Milos Zeman cseh államfő 2021. november 28-án nevezte ki Petr Fialát Csehország miniszterelnökévé. Fotó: EyePress via AFP

Petr Fiala, kinevezett miniszterelnök már szerdán bejelentette, hogy panasszal fordul az alkotmánybírósághoz és az államfői jogkörök tisztázását fogja kérni a testülettől, 

amennyiben Milos Zeman nem nevezi ki az általa javasolt összes személyt miniszternek.

A két politikus hétfőn ismét találkozik, a kinevezett kormányfő ezt követően akarja ismertetni további lépéseit. Az alkotmánybírósági beadvánnyal az új kormánykoalíció több pártja is egyetért. Vratislav Mynár, az elnöki iroda vezetője szerint Zeman és Fiala hétfőn az új kormány kinevezésének dátumáról is egyeztetni fog.