Az országon végigsöprő omikron variáns elleni küzdelem jegyében Joe Biden amerikai elnök kedden bejelentette, hogy a kormány 500 millió ingyenes gyorstesztet biztosít a lakosságnak, növeli a túlterhelt kórházak támogatását, valamint megduplázza az oltási erőfeszítéseket.

A vakcina az egyetlen felelősségteljes dolog – mondta az elnök.

Az oltás nélkül maradt emberek számára „az omikron variáns komoly és potenciálisan halálos betegség”

– tette hozzá.

Fotó: Shutterstock

Biden elmarasztalta azokat, akik a közösségi médiában és a televízióban félrevezető állításokat tettek, hogy lebeszéljék az embereket az oltás beadatásáról.

A koronavírus legújabb törzsének terjedése miatt a szövetségi kormánynak határozottabban kell fellépnie a fertőzések valószínűsíthető hulláma ellen, de Biden megígérte, hogy nem lesz tömeges lezárás az iskolákban vagy az üzletekben.

A tudósok még nem derítettek ki mindent az omikron variánsról, de azt már tudják, hogy az oltásnak erős védelmet kell nyújtania a súlyos betegséggel és a halállal szemben. A változat olyan riasztó ütemben terjedt, hogy a Biden-kormányzat gyorsan akcióba lendült, hogy új teszteket és további segítséget ajánljon fel.

Biden tervének egyik sarokpontja, hogy

a kormány 500 millió koronavírus-gyorstesztet vásárol, amelyeket januártól kezdve ingyenesen szállítanak ki az amerikaiaknak.

Az emberek egy új weboldalon keresztül rendelhetik meg a teszteket, amelyeket aztán az Egyesült Államok postai hálózatán ingyenesen küldenek el – közölte a Fehér Ház.

Ez jelentős változást jelent, mert Biden korábban arra szólította fel az amerikaiakat, hogy maguk vásárolják meg a nehezen beszerezhető teszteket, majd kérjék a költségtérítést az egészségbiztosításuktól. A közegészségügyi szakértők több mint egy éve tartó sürgetése után az amerikai kormány most először küld ingyenes teszteket közvetlenül a lakosságnak.

A szövetségi kormány új tesztelési helyszíneket is kialakít. Az első új, szövetségi támogatású tesztelőhely ezen a héten nyílik meg New Yorkban. Ez kiegészíti az országosan már felszerelt mintegy húszezer ilyen központot. A Fehér Ház tisztviselői azt mondták, együttműködnek a Google-lal, hogy az emberek megtalálhassák ezeket a helyeket, ha az interneten rákeresnek az „egy ingyenes Covid-teszt a közelemben” kifejezésre.

A nonprofit Kaiser Family Foundation szerint havonta 2,3 milliárd tesztre lenne szükség az Egyesült Államokban a 12 évesek és idősebbek számára. Ez csaknem ötszöröse annak a félmilliárd tesztnek, amelyet Biden bevetne.

Az Arizona Állami Egyetem kutatói szerint jelenleg az Egyesült Államokban havonta körülbelül 600 millió tesztet lehet elvégezni, amelynek körülbelül a felét az otthoni tesztek teszik ki.

Biden rendeletének másik eleme az, hogy további ezer, orvosi képzettségű katonát készül bevetni a járvány miatt túlterhelt kórházak megsegítésére. A tervek szerint további lélegeztetőgépeket és védőfelszereléseket is készenlétbe helyeznek a nemzeti készleti alapból, bővítve a meglévő kórházi erőforrásokat.

Az amerikai szövetségi járványügyi és megelőzési központok hétfőn jelentették, hogy a koronavírus omikron variánsa vált uralkodóvá az országban. Az elmúlt héten gyűjtött adatok szerint a fertőzöttek több mint 73 százalékánál ezt a variánst mutatták ki. Számos területen, köztük a délkeleti és északnyugati részeken az omikron variánssal fertőzöttek aránya meghaladja a 90 százalékot.