A világ pénzügyi központjaihoz igazítják a hivatalos munkahetet az Egyesült Arab Emírségekben január 1-től, így a muszlim vallású arab országban is szombaton és vasárnap lesz a hétvége – jelentette kedden a WAM hírügynökség, amely az Emírségek hivatalos hírügynöksége.

Az Emírségekben 2006 óta már péntek és szombat volt a hivatalos hétvége, mint a legtöbb közel-keleti muszlim országban, ez bővül most a vasárnapi munkaszüneti nappal. (2006 előtt szombattól szerdáig tartott a munkahét, mint például Iránban és Afganisztánban.) Csak Törökországban és Libanonban szombat és vasárnap a hétvégi munkaszüneti nap már régóta.

Fotó: Emirates

A mostani döntés oka részben az, hogy a muszlimok számára vallási szempontból legfontosabb nap, a péntek nagy része továbbra is munkaszüneti nap legyen. S az emírségekbeli állami intézményekben, hivatalokban, de az iskolákban is – a világon elsőként – bevezetik a négy és félnapos munkahetet, de  pénteken a négy órát le kell majd dolgozni – jelentette a hivatalos WAM hírügynökség egy kormányközlemény alapján. Ehhez igazítva a mecsetekben az imámok péntek déli prédikációit és az imádságokat januártól nem 12 órakor, hanem csak munka után, 13 óra 15 perckor kezdik el.

Az AP amerikai hírügynökség szerint valószínű, hogy a magánszektor követni fogja az állami példáját. Ezekkel az intézkedésekkel az a deklarált cél – a kormányközlemény szerint –, hogy 

jobban elősegítsék a munka és a szabadidő egyensúlyát, 

valamint növeljék a társadalmi jólétet és az ország gazdasági versenyképességét is.

Az Egyesült Arab Emírségek így jobban igazodik majd a globális piacokhoz, és jobban érzékeltetheti stratégiai státusát a globális és a regionális gazdasági térképen

– írta a WAM. Hozzáfűzte: simábbak lesznek a pénzügyi és a kereskedelmi tranzakciók a nyugati országokkal, és erősödnek az emírségekbeli székhellyel rendelkező és a multinacionális cégek üzleti kapcsolatai, hiszen sokszor valós idejű együttműködésre van szükség. 

Az Egyesült Arab Emírségekhez hasonlóan a szomszédos Szaúd-Arábia is azon dolgozik, hogy minél több nemzetközi céget vonzzon, és elérje, hogy ezek Rijádban hozzák létre regionális központjukat. Az olajexporttól erősen függő Szaúd-Arábia ugyanis diverzifikálni akarja gazdaságát, és megnyitná az országot az idegenforgalom és a befektetések előtt is.