Háromszázöt helyszínre riasztották a tűzoltókat a hétfői ónos eső következtében. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője közleményében azt írta: utakra, kerítésekre, elektromos vezetékekre, autókra, házakra és vasúti sínekre dőltek az ónos esőtől leszakadt faágak, amelyeket a tűzoltóknak kellett eltávolítaniuk.

Legtöbbször Csongrád-Csanád megyében volt szükség beavatkozásra, az esetek kétharmadában volt ott dolguk a tűzoltóknak, míg Békés megyében az intézkedések egyharmadát végezték el. Legtöbb munkájuk a tűzoltóknak a Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Makón, Békéscsabán, Orosházán és Tótkomlóson volt.

A tűzoltók nyolc árokba csúszott és öt elakadt járműnél is beavatkoztak. Az elektromos vezetékekre dőlt fák miatt átmenetileg több ezer fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás.

Fotó: Shutterstock

Keddre több megyére ismét figyelmeztetést adott ki az ónos eső veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében van érvényben első fokú figyelmeztetés.

A Duna vonalának tágabb térségében a délelőtti órákig előfordulhat ónos szitálás. Késő délutántól az Alföld északi felén, a főváros térségében, később pedig az Északi-középhegység környezetében is várható ónos eső. Ennek pontos mennyisége bizonytalan, így az említett térségekben akár másodfokú riasztást is kiadhatnak. Ugyanakkor a kedden várható ónos eső mennyisége az elmúlt napokban mértnél valószínűleg jóval kevesebb lesz.

Az Északi-középhegység térségében újabb havazás kezdődik kedd este. zt idővel délnyugat felől egyre többfelé fagyott eső, ónos eső váltja fel, és a havazás az északkeleti határvidékre korlátozódik. A térségben kedd éjfélig maximum 3-4 centiméter friss hó várható.