Erőteljes tájfun keseríti meg a Fülöp-szigetek lakosait. Száz ezer embert evakuáltak – írja az AP hírügynökség.

A partiőrség a mellkasig érő piszkos vízből menti ki az embereket. 

Az egyik kisbabát esernyőkből készült barikáddal védték meg.

Fotó: HANDOUT / AFP

A Rai névre keresztelt tájfun elemi erővel, 270 km/órás sebességgel halad. A természeti katasztrófa az oltást is akadályozza, amelyre nagy szükség lenne, hiszen az egyik legfertőzöttebb ázsiai országról van szó, de jelenleg még a közlekedés is megbénult, törlik a járatokat, a kompokon és hajókon közel négy ezer ember rekedhetett. A legtöbb helyen bezárták az iskolákat és a munkahelyeket. 

A fák kicsavarodnak, a házak tetőszerkezete omladozik, a kisebb településeken megszűnt az áramellátás.

Fotó: ALREN BERONIO / AFP

Az egyik biztonságba került ember azt nyilatkozta, hogy a házában didereg és azért imádkozik, hogy véget érjen a katasztrófa. A járványhelyzetnek nem tesz jót, hogy túlzsúfoltság alakult ki a menedékhelyeken.

Évente körülbelül húsz vihar és tájfun sújtja a Fülöp-szigeteket. A szigetcsoport a „Tűzgyűrű”-régióban található, amely miatt a világ egyik leginkább katasztrófaveszélyes térségeként tartják számon.

Az USA-ban tornádó pusztít

Huszonnégy tornádó söpört végig öt amerikai tagállamon. Joe Biden amerikai elnök súlyos katasztrófahelyzetet hirdetett Kentuckyban, több mint százan vesztették életüket. Mindeközben komoly következményekkel nézhet szembe az Amazon munkásai halála miatt, amely a tornádófigyelmeztetés ellenére munkára kötelezte dolgozóit. Az Egyesült Államok középső részén pusztító tornádók egyik letépte az internetes kereskedőcég logisztikai központjának tetőszerkezete, a tragédiában hat dolgozó veszítette életét.