Mínusz húszpontos Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt elutasítottsága, ami októberben még mínusz öt pont volt 

– írja a Magyar Nemzet a Századvég legfrissebb felmérése alapján. 

A decemberi közvélemény-kutatás szerint Márki-Zay Péterről a megkérdezettek 36 százaléka nyilatkozott kedvezően és 56 százalék kedvezőtlenül. Ez már mínusz húsz pontos elutasítottságot jelent, ami ilyen rövid idő alatt kifejezetten jelentős veszteség – értékelték.

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Márki-Zay Péter kizárólag a fővárosban népszerű, igaz, ott is mindössze 49-47 százalék arányban. A megyeszékhelyeken élők 38 százaléka kedveli és 53 utasítja el a baloldal miniszterelnök-jelöltjét. Nagyon hasonló értékeket figyeltek meg a falvak (29-61 százalék) és a kisebb városok (34-56 százalék) esetében is.

Az ellenzék kormányfőjelöltje valamivel elutasítottabb a nők (32-57 százalék), mint a férfiak (41-53 százalék) körében.

A negyven év alatti választók között 44 százalék kedveli és 48 százalék nem, a negyven év feletti korosztályban mindössze harminc százalék ítéli meg kedvezően, míg 62 százalék kedvezőtlenül. A nyugdíjasok körében a jelölt kifejezetten elutasított: mindössze 24 százalék nyilatkozik róla kedvezően, viszont 66 százalék elutasítóan.

Fotó: SZÉCSI Viktória

Októberben, az előválasztás második fordulója idején, a választók 42 százaléka még kedvező véleményen volt Márki-Zay Péterről, és 47 százalékuk ítélte meg kedvezőtlenül. 

A mínusz ötpontos index a jelölt győzelmét követően akár kedvező irányba is elmozdulhatott volna, az elmúlt két hónapban azonban ezzel élesen ellentétes trend figyelhető meg: Márki-Zay Péter népszerűsége folyamatosan esik 

– összegezte a felmérés eredményét a Századvég.