A Fekete-tenger térségének biztonságáról tárgyalt csütörtökön a közép- és a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) és Joe Biden amerikai elnök. A tanácskozásán részt vett Klaus Johannis román államfő is, aki szerint a térségben nincs elég katona, ezért arra kérte Bident, küldjön még fegyverest – számolt be pénteken a Transindex.

Beszámolók szerint a telefonon tartott megbeszélés fő témája a keleti szárnyának és a Fekete-tenger térségének biztonsága volt. Ennek kapcsán Joe Biden ismertette a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásának eredményeit.

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Klaus Johannis a megbeszélésen üdvözölte, hogy az amerikai elnök tanácskozást kezdeményezett a Bukaresti Kilencek (Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária) vezetőivel, és hangsúlyozta: fontosnak tartja a közép- és a kelet-európai NATO-tagállamok közötti együttműködést és koordinációt a katonai szövetség keleti határain jelentkező biztonságpolitikai kihívásokkal szemben.

Véleménye szerint a B9-eknek egységesen kell fellépniük. Klaus Johannis ismételten azt kérte, hogy a NATO erősítse meg a jelenlétét a keleti szárnyban, elsősorban a Fekete-tenger térségében. „Gondoskodnunk kell a NATO-erők olyan felszereltségéről, amellyel választ tudnak adni az Oroszország részéről érkező provokációkra” – mondta a román államfő.

Joe Biden csütörtökön újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Amerika nem fog csapatokat küldeni elrettentés céljából Ukrajnába. Mint fogalmazott, az Egyesült Államoknak morális és jogi kötelessége megvédeni NATO-tag szövetségeseit, ám ez Ukrajnára nem terjed ki.