A The Lancetben újabb kutatás jelent meg, mely a dél-afrikai Gauteng tartományban vizsgálta a koronavírus omikron variánsának terjedését. A tanulmány az ország omikronnal leginkább érintett tartományával kapcsolatos tapasztalatokat hasonlította össze a korábbi hullámokkal, így a korábbi béta és delta variáns által okozottakkal.

Az ország második, harmadik és negyedik hulláma során a tartományban regisztrált fertőzések száma 41,046, 33,423, és 133,551 volt, ám a kórházba kerülők aránya 18,9 százalék, 13,7 százalék majd 4,9 százalék volt. Még több optimizmusra adhat okot, hogy a súlyos lefolyású betegségek a kórházakban kezeltek között szintén erőteljesen csökkent: a második hullámban a kórházi ápoltak 60,1 százaléka, a harmadikban a betegek 66,9 százaléka, a negyedikben azonban csak a betegek 28,8 százaléka került súlyos állapotba.

Fotó: Shutterstock

A kórházi halálozások terén szintén hasonló eredményekre jutottak a kutatók az adatok elemzése során, így míg a második hullámban 1892-en, a harmadik hullámban 1107-en, a negyedikben azonban csak 258-an vesztették életüket.

Az adatok ugyan reményt keltőek, ám mint arra a kutatás készítői is felhívják a figyelmet, ezt számos tényező befolyásolhatja az oltásoktól a korábbi fertőzések miatti védettségen keresztül a különböző alapbetegségekig, így mindenkit óvnak attól, hogy ez alapján elhamarkodott következtetéseket vonjon le.

Ugyancsak óvatosságra intőek például a legkevésbé oltott korcsoportra, a 20 éven aluliakra vonatkozó adatok is, hiszen ebben a korosztályban a halottak száma ugyan rendkívül alacsony, de magasabb, mint a korábbi hullámokban és a súlyos lefolyású betegségek arányában sem látható csökkenés a korábbi hullámokhoz képest.