Ferenc pápa budapesti látogatása előtt a Vatikán arról tárgyalt a magyar kormányzattal, hogy Magyarország vásárolja meg a pápai állam részesedését a Szabadság téri Tőzsdepalotában – írta meg a The Pillar nevű katolikus oknyomozó portál kedden, név nélkül nyilatkozó vatikáni tisztségviselőkre hivatkozva, amit a Magyar Hang szemlézett.

Az egykori Tőzsdepalotát, amit sokan MTV-székházként ismernek, a Tippin Corporation 2006 januárjában vásárolta meg a magyar államtól 4,5 milliárd forintért. A kanadai vállalkozás üzleteket, kávéházat, irodákat és luxus lakásokat tervezett kialakítani az épületben.

Fotó: Róka László

A Tőzsdepalota-projektbe a pápai állam pénzintézete, a Vallási Művek Intézete (Istituto per le Opere di Religione, röviden: IOR) vásárolta be magát résztulajdonosként 2013-ban, néhány héttel XVI. Benedek pápa lemondása előtt. Ezt a tulajdonrészt próbálták a vatikáni tisztségviselők a magyar állammal idén nyáron, néhány héttel Ferenc pápa budapesti látogatása előtt folytatott tárgyalásaik során értékesíteni a kormánynak.

A Vatikán Tőzsdepalotát érintő ajánlatát a már idézett katolikus portál szerint a magyar állam udvariasan fogadta, ugyanakkor a lap vatikáni bankhoz közeli forrásától úgy értesült, hogy a Vatikán nem kapott hivatalos választ az Orbán-kormánytól a javaslatra.