Az európai gyógyszerszabályozó hatóság biztonsági testülete azt javasolta, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának mellékhatásaként tüntessék fel a ritka esetekben előforduló gerincgyulladást is – írja a Reuters. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) októberben hasonló figyelmeztetést tett közzé a Johnson & Johnson  Janssen vakcinája esetében is.

Az EMA közlése szerint az AstraZeneca-vakcina

ritkán a gerincvelő egyik vagy mindkét oldalának gyulladását, a karok vagy lábak gyengeségét, szenzoros tüneteket, illetve húgyhólyag- vagy bélműködési problémákat is okozhat.

Fotó: VLADIMIR ZIVOJINOVIC / AFP

A gyógyszerügynökség hozzátette azonban, hogy 

a Janssen és az AstraZeneca-vakcina beadása is sokkal több előnnyel jár, mint kockázattal. 

A szabályozó ügynökség nem adott tájékoztatást arról, hogy hány gerincgyulladásos esetet jelentettek az oltás beadása után, de azt elárulták, hogy a transzverzális myelitis ismeretlen gyakoriságú mellékhatásként szerepel az AstraZeneca betegtájékoztatójában.

A vakcina gyártója számos kudarccal szembesült idáig: a cég gyártási késésekkel tudta csak leszállítani a vakcinákat, később a szabályozó hatóságok súlyos mellékhatásokat felfedeztek fel, például az alacsony vérlemezkeszámú vérrögök ritkán előforduló eseteit, amelyek miatt több országban is korlátozták vagy leállították a szérum használatát.