Az üzemanyag hatósági árának megszüntetését követő tüntetések elsöpörték a kazah kormányt, Aszkar Mamin miniszterelnök lemondott, amit Kaszim-Zsomart Tokajev elnök elfogadott – közölte az államfő hivatala szerdán.

Mamin lemondása egyben a teljes kormány lemondását is jelenti, amely azonban ügyvivőként hivatalban marad az új kabinet megalakulásáig. Az ország legnagyobb városa, Almati főterén összegyűlt tüntetők ellen kedd este a hatóságok könnygázt vetettek be.

A közép-ázsiai ország eddig a politikai stabilitásáról volt híres, ezért a külföldi befektetők három évtized alatt több száz milliárd dollárt invesztáltak olaj- és fémiparába. A legutóbbi tüntetések megingatták ezt a képet Kazahsztánról.

Fotó: Abduaziz MADYAROV / AFP

Tokajev arra utasította a megbízott minisztereket és a tartományi kormányzókat, hogy állítsák vissza a cseppfolyósított gáz árának ellenőrzését, és terjesszék ki azt a benzinre, a gázolajra és más társadalmilag fontos fogyasztási cikkekre is.

Utasította továbbá az ügyvivő kormányt, hogy dolgozzon ki egy személyi csődtörvényt, és fontolja meg a közüzemi szolgáltatások árának befagyasztását, valamint a szegény családok lakbértámogatását.

Tokajev szerint a megmozdulások sújtotta városokban javul a helyzet a kijárási tilalommal járó szükségállapot kihirdetése miatt. A tüntetések vasárnap kezdődtek a kőolajtermelő nyugati Mangisztau tartományban. Ennek oka az volt, hogy egy nappal korábban feloldották a cseppfolyósított gáz – a népszerű autó-üzemanyag – árplafonját, ami után annak ára több mint a kétszeresére emelkedett.

Tokajev rendkívüli állapotot hirdetett ki Almatiban és Mangisztauban, és azt mondta, hogy belföldi és külföldi provokátorok állnak az erőszakos cselekmények mögött.

A belügyminisztérium azt közölte, hogy Almatin kívül a déli városokban, Simkentben és Tarazban is kormányépületeket támadtak meg éjszaka, az összecsapásokban 95 rendőr megsérült. Több mint 200 embert vettek őrizetbe.

Almati polgármestere, Bakitzsan Szagintajev a lakosokhoz intézett beszédében azt mondta, a városban a helyzetet ellenőrzés alatt tartják, és a biztonsági erők őrizetbe veszik a provokátorokat és a szélsőségeseket. A Kazahsztánban tomboló energiaválságot fokozta, hogy az olcsó energia reményében számos bitcoinbányász is az országba települt. A rendkívül pazarló kriptoeszköz energiaigénye az áram szűkösségét is fokozta.