Összességében tartják a testsúlyukat a magyarok, de nem sikerült lefogyni a karanténkilókat, tovább nőtt az elhízás: a felnőtt lakosság több mint kétharmada túlsúlyos – derül ki a PeakShop.hu reprezentatív kutatásából.

Fotó: Shutterstock

A nők átlagos testsúlya 72,7 kilogrammról 71,5-re csökkent, azaz átlagosan 1,2 kilót sikerült fogyni a júliusban mért adatokhoz képest.

Sajnos a javuló számokat beárnyékolja, hogy még mindig nem sikerült leadni a karantén időszaka alatt felszedett kilókat. A korábbi adatokból kiderült, hogy a karantén alatt a nők átlagosan 3,6 kilót híztak.

Amit a nők leadtak, a férfiak felszedték:

a férfiak átlagos testsúlya idén januárban 89,7 kilogramm volt, 1,4 kilóval több, mint fél évvel korábban.

Ráadásul ez a súlyfelesleg a karantén időszaka alatt felszedett plusz 3 kilóra rakódott rá.

Aggasztó, hogy a teljes felnőtt lakosság 64 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Ez az adat két százalékponttal több, mint a 2021 júliusában mért, és négy százalékponttal több a 2019-esnél, mondta Mező Mónika étrendkiegészítő-szakértő, a kutatást végző PeakShop.hu vezetője.

A nők körében kevésbé, 1,3 százalékponttal nőtt az elhízottak és a túlsúlyosak aránya. Az adatokból kitűnik, hogy az elhízottak aránya némileg csökkent, a túlsúlyosaké nőtt, az átlagos és sovány testalkatúaké nem változott lényegesen. Ebből arra lehet következtetni, hogy a fogyás az elhízottak esetében volt nagyobb arányú.

A férfiak körében 2,5 százalékponttal nőtt az elhízottak és a túlsúlyosak aránya. Megdöbbentő mértékű a férfiak elhízása: 28 százalékról 36-ra emelkedett az arányuk, míg a túlsúlyosaké 39-ről 34 százalékra esett. A normál testalkatúak aránya kismértékben csökkent, a soványak aránya pedig nem változott. Ebből az következik, hogy a férfiak elhíztak. 

Meglepetésre a fiatalok körében a legjelentősebb a súlygyarapodás. A fiatal, 18–39 éves nők körében jóval kevésbé, 16,6 százalékról 18,3-re nőtt az elhízottak aránya, a túlsúlyosaké pedig 21-ről 28 százalékra emelkedett. A fiatal, 18–39 éves férfiak körében több mint kétszeresére, 13 százalékról 28-ra ugrott az elhízottak aránya az elmúlt fél évben.

Beszédes, hogy amíg a fiatal nők átlagos testsúlya egy kilóval nőtt, addig a fiatal férfiak 3,3 kilóval nehezebbek.

A 60 év felettiek körében számottevően csökkent mind a túlsúly, mint pedig az elhízás aránya 2021. július és 2022. január között. Az elhízás 35 százalékról 32-re, míg a túlsúly 44-ről 39-re csökkent. Ugyanakkor jelentősen, 21 százalékról 29-re nőtt a normál és sovány testalkatúak együttes aránya.

A felnőttek közel ötöde, 19 százaléka fogadta meg újévkor, hogy lefogy az idén.

Az újévi fogadalmat tevők több mint kétharmada, 65 százaléka nő. Közülük is a fiatalok voltak a legtöbben: a fiatal nők 31 százaléka tett fogyási fogadalmat.

A férfiakat – úgy tűnik – nem zavarja egy „kis” túlsúly, mert több mint kétszer annyi elhízott férfi (24 százalék) tesz újévi fogadalmat, mint túlsúlyos (10).

Sokatmondó ugyanakkor a mozgási és táplálkozási szokások, valamint az újévi fogadalom közötti összefüggés: minél kevesebbet mozog valaki, annál inkább fogadkozik, hogy lead a súlyából az idén.