Újabb részleteket tárt a nyilvánosság elé New York állam főügyésze, Letitia James kedden a Donald Trump vállalkozását érintő polgári peres ügy kapcsán – írja az NBC. A 2019-ben indított vizsgálat során bizonyítékok merültek fel arra, hogy az egykori elnök számos eszközének értékét megtévesztő módon tüntette fel különböző pénzügyi szolgáltatókkal folytatott üzletei kapcsán, haszonszerzés céljából.

Fotó: SHANNON DE CELLE / AFP

James beadványa szerint Trump volt a végső döntéshozó a szervezetnél, ugyanakkor 

két gyereke, Donald Jr. és Ivanka is felelősséggel tartozik a csalárd tevékenységekért. 

Az ifjabbik Donald Trump 2017. után több olyan pénzügyi nyilatkozatért felelős, melyek félrevezető eszközértékeket tartalmaznak, míg Ivanka volt a Trump Organization és annak legfőbb hitelezője, a Deutsche Bank közötti kapcsolat. Munkája során a bank és a szövetségi kormány felé is félrevezető pénzügyi nyilatkozatokat küldött a családi vállalkozás.

A főügyész szerint ezért a Trump család tagjainak engedelmeskedniük kell a dokumentumokat és személyes vallomást is előíró idézéseknek, mivel a törvények mindenkire vonatkoznak. A jogász irodája egyelőre nem hozta meg a döntést, hogy az eddigiekben feltárt bizonyítékok szükségessé tesznek-e további jogi lépéseket.

A keddi beadvány az egykori elnök és jogi csapatának az idézések visszavonása érdekében tett lépésekre válaszul született meg, és azt állítja, hogy a szabálytalanságok széles köre és ismétlődése arra utal, hogy 

az eszközértékelések szándékosan igyekeztek Trump vagyonát a valósnál nagyobbnak feltüntetni. 

Fotó: ALEX EDELMAN / AFP

A pénzügyi nyilatkozatok között szerepel 

Trump saját magáról elnevezett toronyházában található, 1000 négyzetméter körüli lakása, melyet több mint 2500 négyzetméteresként tüntettek fel. 

A Trump Organization egykori pénzügyi vezetője, Allen Weisselberg kihallgatása során elismerte, hogy ezzel körülbelül 200 millió dollárral drágábbnak tüntették fel az ingatlant valós értékénél.

A Trump család jogászai szerint mivel egy bűnügyi vizsgálat is folyamatban van, amit a manhatteni körzeti ügyész vezet a főügyész támogatásával, ezért James az általa indított polgári eljárás leple alatt nem adhat ki idézéseket, hogy aztán az ott elhangzottakat használja a bűnügy kapcsán.