Két New York-i ápolónőt azzal vádolnak, hogy értékesítés céljából hamis oltási igazolványokat állítottak ki, valamint a páciens kérésére kenőpénz ellenében azt is vállalták, hogy mellészúrják a vakcinát 

– írja a CNBC.

Az ápolónőknek, akik hozzáfértek a nyilvántartottak hivatalos adatbázisához, másfél millió dolláros bevételt hozott az üzlet, a pénzen ketten osztoztak. A felnőttektől 220 dollárt, a gyermekektől 85 dollárt kértek fejenként az igazolványokért. A csalást novemberben kezdték és januárban buktak le.

Fotó: Shutterstock

Az ügyészek azért is marasztalják el a nővéreket, mert a hamis adatszolgáltatással veszélyeztették mások egészségét. 

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy kiderült, az egyik ápolónő férje rendőrtiszt,

ám ez sem mentesítette őket a házkutatás alól, amely alkalmával megtalálták a nővérek titkos könyvelését. A hatóságok a másfél millió dollárból 900 dollárt találtak meg a helyszínen, amit le is foglaltak. A rendőr szerepét a bűncselekményben egyelőre még vizsgálják, hogy tudott-e egyáltalán a felesége ügyeiről, vagy pedig maga is segített neki. Amennyiben kiderül, hogy törvénytelen eszközökhöz folyamodott, hivatásosként szigorúbb büntetés várhat rá.

New York kormányzója pont egy hónappal ezelőtt írta alá az oltási igazolványok hamisításának büntetésére vonatkozó törvényjavaslatot.